Home

Achtergrond 16 reacties

Merkel: fusies in zuivelsector van levensbelang

De Duitse zuivelsector moet zijn krachten bundelen, zegt bondskanselier Angela Merkel. Zij doet haar oproep in het blad Top Agrar.

Merkel vindt fusies tussen zuivelbedrijven van levensbelang, omdat de sector alleen op die manier voldoende macht kan ontwikkelen tegenover de supermarkten. Als de Duitse kartelwaakhond bij een fusie problemen zou zien, dan denkt Merkel wel de helpende hand te kunnen bieden.

Zij vindt niet dat aan de ene kant grote ondernemingen ontstaan in de levensmiddelenhandel, terwijl de samenvoeging van zuivelbedrijven met argusogen bekeken zou worden.

De opmerkingen van Merkel komen op het moment dat een geplande fusie tussen Goldsteig Käsereien en Allgäuland Käsereien is afgeketst. Als reden wordt de actuele ontwikkeling in de melkprijzen en de economische situatie aangevoerd. De kaasmakerij Allgäuland sluit aansluiting bij Goldsteig in de toekomst niet uit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Boesje, ik zou tegen mijn baas zeggen dat dit op termijn niet goed kan gaan en vervolgens ontslagen worden. Ik hanteer het principe van leven en laten leven.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  marktmacht ligt niet in de machtsstructuren maar in de machtsmiddelen. Allerlei fusies of onderlinge afspraken tussen boeren(organisaties) helpen niet. Afnemers stellen dan de vraag: als je niet beneden de kostprijs wilt verkopen wat doe je dan met je product, weggooien?
  In de jaren zeventig werd de graanmarkt gereguleerd. Daarmee alle andere producten. Als een afnemer zei: wat doe je met je product als je het niet beneden kostprijs wilt leveren? dan luidde het antwoord: dan gaan we wel tarwe verbouwen. Als je marktmacht hebt dan zijn de structuren van geen belang. Als je het niet hebt zijn ze ook van geen belang. Je kunt je ook afvragen: waarom wil iedere boer graag die laatste druppel melk leveren of die laatste korrel tarwe?? De afzetmarkt van biobrandstof is vrijwel onbeperkt. Waarom daar niet de subsidies naar toe leiden? De malaise in de landbouw is niet de schuld van de afnemers (die dwingen ons niet om te veel te produceren) maar vooral ook van de boerenorganisaties die ervoor kiezen elkaar het lven zuur te maken (en daarmee zichzelf)

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Paul, het klopt dat ik geen voorstander ben van de huidige situatie. Alleen vindt ik het onzinnig om te denken dat de schuld van de huidige situatie ligt bij de supermarkten of bij de top van de zuivelcoöperaties. De supermarkten hebben niet te veel marktmacht. Die voeren ook een bikkelharde concurrentiestrijd. Zuivelcoöperaties hebben te weinig marktmacht en dat komt door de marktsituatie. Als boeren meer produceren dan ze kunnen verkopen dan moet er wat weggegooid worden of boeren moeten hun productie inperken. Mijn stelling: boeren die ten allen tijde doorgaan met produceren hebben (per definitie) geen invloed op het aanbod en dus ook niet op de prijs. Net als autorijders die kost wat kost blijven doorrijden geen invloed op de brandstofprijs hebben. Degenen die wel de marktprijs bepalen zijn de boeren elders op de wereld die hun koeien afslachten of waar de melk niet meer opgehaald wordt.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Gert, deze herfst zijn er verkiezingen in Duitsland dus alles wat politici roepen dient enkel om stemmen te winnen.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Paul Janssen, ik geloof niet dat supermarktinkopers dat zullen denken. Vooral omdat ze dat niet hoeven denken. In de landbouw zijn velen bang dat door aanhoudend slechte prijzen de hele landbouw verdwijnt. Dat is niet zo. Als een boer stopt gaat het land naar zijn buurman die er op door produceert. Pas als de grondprijs nul is, (als niemand hem meer wil hebben) stopt de landbouw. Je kunt van de huidige situatie zeggen: het gaat heel goed met de landbouw, alleen gaat het zo beroerd met de boeren. Wat ik als inkoper van een supermarkt zou zeggen: dat we zo enorm met de boeren meevoelen, maar dat wij niet meer dan de marktprijs kunnen betalen (doet de concurrent ook niet) maar dat wij natuurlijk graag blijven afnemen. Bij aanhoudende boerenacties zou ik ze een paar centen meer geven. (Je weet tenslotte nooit met die boeren en ooit wordt ik er misschien weer van afhankelijk).

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Vrij en blij, met in het zog van het kabinet de bankdirecteur en de deurwaarder!!!!

 • no-profile-image

  Boesje

  Paul, wat doe jij als je weet dat er teveel vlees en zuivel zou zijn en jij zou inkoper voor een winkelketen zijn? Op de politiek hoeven we niet te rekenen evenmin op de directies van de cooperaties.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Huub, je zegt dat het aan de coöperaties is om voor een goede prijs te zorgen. Naar mijn idee een misvatting. Iedereen die denkt dat het in de huidige markt mogelijk is om voor de kostprijs te verkopen die moet zijn eigen coöperatie opzetten (of eigen particuliere handel). Cöoperaties doen het helemaal niet zo slecht. Je moet ze vergelijken met andeere afnemers: het is immers niet zo dat andere aanbieders maar genoegen nemen met alle prijzen die worden geboden en dat coöperaties daar dan ruim overheen zouden kunnen gaan. Nee, alle verkopers doen hun stinkende best om de hoogst mogelijke prijs te bedingen. Als het door onderlinge prijsafspraken zou lukken om een hogere prijs te bedingen dan zou er weer meer productie zijn. En wat moet je daar dan mee? De tijd dat alles maar met exportsubsidies gedumpt kon worden is gelukkig voorbij.

 • no-profile-image

  ben net begonnen

  hoe meer fusies, hoe minder het voor ons word, en de hoge directeuren maar lekker de zakken vullen, en maar koffiedrinken...

 • no-profile-image

  huub

  Supermarkten kopen hun grondstoffen zo goedkoop mogelijk in, geef ze eens ongelijk. De verkopende partij (FrieslandCampina) moet zorgen voor een goede prijs. In mijn ogen zijn de cooperaties te bang voor de supermarkten. Als de verkopers van de grote zuivelverwerkers in europa de koppen bij mekaar steken dan moet de prijs voor dagverse zuivel wel omhoog kunnen. Ik wacht met spanning op de najaars bijeenkomsten van FrieslandCampina, ik denk dat dan het geduld van de veehouders wel over is, de cooperaties zijn in het leven geroepen om onze melk zo goed mogelijk te vermarkten, als dat met productie beperking kan (minder melkaanvoer) is het ook goed.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Falsch Frau Merkel, je moet juist de macht van de supers aanpakken die buiten alle sectoren uit.

 • no-profile-image

  gert

  Angela heeft geen boodschap aan Neelie,Gerda is wel bang voor Neelie.Friesland food en Campina moesten wel een offer brengen aan Neelie,het zal mij benieuwen wat er in Duitsland gebeurt

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Het komt er kort gezegd om neer we hebben elkaar allemaal in de tang.
  De supermarkt weet de voorraden en wat de producent ontvangt, onze produkten zijn niet lang houdbaar en doordraaien is ook geen optie. Als agrarische sector werken we met elkaar te hard. We moesten eigenlijk de helft van de week in de WW, maar dat is niet mogelijk en dat weet men heel goed......en de boer, hij ploegde voort!

 • no-profile-image

  vrij en blij

  We hebben het hier vaak gehad over de marktmacht, vooral waar die ligt. Ik ben er van overtuigd dat wij als voedselproducenten kunnen laten zien dat de landbouwsector primair een zeer grote economische speler op de markt zijn. Als wij nu direkt stoppen met het leveren van vlees en melk en ook direkt geen rekeningen betalen, komt het kabinet volgende week terug van zomerreces.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Huib, jij zou ze een paar centen meer geven, dat is ook precies wat er nodig is. De hele business draait op of om een paar centen, daar heeft de schaalvergroting wel voor gezorgd. Ik zou nooit als een uitknijpende inkoper willen fungeren. Wat er nu gebeurt is dat verdere schaalvergroting sneller plaatsvindt en het gevecht om die laatste cent alleen maar heftiger wordt. Uit eerdere reacties van jou meende ik op te kunnen maken dat ook jij daar niet op staat te wachten.

 • no-profile-image

  veehouder

  Wat een domme gans. Laat ze in de EU een flexibel quotum toestaan, dan beheers je de prijs.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.