Home

Achtergrond 356 x bekeken 12 reacties

Melkveehouders blokkeren grensovergangen

In België blokkeren melkveehouders sinds gisteravond twee grensovergangen richting Frankrijk.

Het gaat om de voormalige douanepost in Lamain op de A8 richting Doornik-Rijsel (Lille) en om de grensovergang Hensies op de A7 Bergen-Valenciennes-Parijs.

De boeren demonstreren tegen de lage melkprijzen. Dinsdag is een grote actie met tractoren en koeien gepland bij het Europese Parlement in Straatsburg. Eerder waren er al acties in Brussel en Luxemburg.

De A8 is afgesloten vanaf het tankstation in Froyennes bij Doornik (Tournai). Auto's worden slechts druppelsgewijs doorgelaten, vrachtwagens komen er niet doorheen. Automobilisten wordt gevraagd de A17 richting Moeskroen te volgen, de snelweg te verlaten in Templeuve of Moeskroen en via de secundaire wegen naar Frankrijk te rijden. Op de A7 moeten automobilisten de RN552 volgen richting Dour of Ville-Pommeroeul (Bernissart).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Nog even over dat fonds van Jean, bij NCB ontwikkeling (ZLTO) zit nog geld genoeg.

 • no-profile-image

  piet

  melkvee houder, je zit hopelijk toch niet in het bestuur ergens bij lto, want deze bestuurders doen ook niets tot zeer weinig voor een gewone boer. het liefst zien ze de onderkant van de sector verdwijnen.

 • no-profile-image

  Jean

  De verdeeldheid speelt de ondernemers grote parten. Het gaat niet om de laatste boer die mee doet of niet. Zeker niet om de boeren die denken dat ze het wel kunnen uitzingen met deze prijzen.

  Er moet een meer structurele wijze komen van invloed op de prijszetting. Kijk bijvoorbeeld naar Nutreco, Vion, zij hebben de gehele keten in handen en jammer is de invloed van de boeren op deze bedrijven nihil.

  In mijn optiek zou een gewoon een agrarische hedge fonds moeten worden opgezet. Dit kan heel goed met geldt van de leden van de verschillende belangenverenigingen en de verschillende productschappen. Dit fonds neemt gewoon grotere belangen in de bedrijven. Zowel door aandelen te kopen of belangen in de onderneming te nemen.

  Met name het geld van de productschappen zou daar uitstekend voor kunnen worden benut. Alleen op deze wijze kan op legale wijze invloed worden uitgeoefend. Een simple regulering zoals een quotum zal nooit meer terug komen en is ook niet ideaal.

 • no-profile-image

  Pietet

  Mensen van buiten de sector zeggen en denken als melk geen rendabele business meer is en je kunt stoppen en nog wat geld overhouden dan stop je er toch gewoon mee, dan stop je je geld in lucratievere bezigheden/investeringen. Er valt genoeg geld te verdienen in recreatie, kinderopvang, dagopvang ouderen en minder validen. Bijna iedere melkveehouder kan vandaag stoppen en een goed gevulde portemonnee over houden. Waarom niet, er zijn andere in NL die ons harder nodig hebben. Vanuit buiten de sektor niet onbegrijpelijk.

 • no-profile-image

  Jean

  Het onbegrijpelijk dat er de Nederlandse pers z'n passieve houding wordt aangenomen aangaande de acties in Duitsland, Belgie en Frankrijk. Verschillende media volg ik en nauwlijks wordt er iets overgeschreven of gezegd.

  Ook de verdeeldheid en het induviualisme van de verschillende reacties stoort mij enorm. Als makke lammetjes volgen de Nederlandse boeren de opgelegde prijsstellingen. De LTO kijkt en roept sussende worden, maar er gebeurd niets helemaal niets....

  Boeren doe iets, laat u horen en steun u collega's in het buitenland. Het draagvlak en begrip in de Nederland is veel groter. Ook de agrarisch pers zou een bijdrage kunnen leveren door in een breder verband eens uit te leggen aan de Nederlandse burger wat het effect is van de prijsniveaus.

  Mogelijke oplossing om meer invloed te verkrijgen over de prijs is dat de NL landbouwers een fonds opzetten (hedgefonds), welke een belang nemen in de grootwinkel bedrijven. Lukt het dan niet met praten dan kan op andere wijze druk worden uitgeoefend.

  Deze werkwijze kan een grote bijdrage leveren voor de tuinders. akkerbouwers en melkveehouders..... Want op de bestaande wijze veranderd er niets en zijn de de eersten en de laatsten in de keten de klos....

  Met vriendelijke groet,

  Een boerenzoon, met tranen in zijn ogen...

 • no-profile-image

  gert

  LTO organiseert geen acties ,ze zijn doodsbenauwd voor schadeclaims die uit deze acties voort kunnen vloeien,dus wacht maar niet LTO !!!

 • no-profile-image

  melkvee

  Heb helemaal geen zin om te staken, want het wordt gewoon tijd dat een deel putsende collega's er een keer uit stappen, zodat diegene die wel door willen gaan een goede toekomst hebben. Hiervoor hebben we echter nog wel even een slechte tijd nodig...anders blijven ze nog maar door gaan!

 • no-profile-image

  watisslim

  Misschien klopt deze veronderstelling wel als je uit ondernemersoogpunt kunt handelen. Echter de meeste melkveehouders zijn geen ondernemers maar hebben een soort plattelandsverslaving, ook de schaamte om hun "familie" bedrijf te verkopen speelt mee. Vaak gaan ze ermee door totdat er geen droge boterham mee is te verdienen en hun schulden groter zijn dan de baten. Jammer, maar de way of live opgeven is moeilijker dan het is.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Wij akkerbouwers hebben in 20 jaar geleden ook snelwegen geblokkeerd en het heeft niets opgeleverd. Je moet het op je eigen bedrijf verdienen. Ik zou ook graag zien dat we veel collectiever zouden zijn, maar dat zit er toch niet in. En als er dan eens 1000 melkveehouders actie gaan voeren, waar zijn dan die andere 19000.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Precies Piet, zo wordt bij lto inderdaad gedacht, net zoals arrogante melkvee houder! Daarom is het van die kant ook zo stil, net als FC, die hebben als doel, zoveel mogelijk kleinere melkveehouders, weg ermee!

 • no-profile-image

  ook een

  melkvee houder jij bent een fijne vent je hebt zeker niet veel vrienden je bent een hele grote vent een drol ben je. ik red me ook nog prima en hou dit ook wel vol met deze melkprijs maar ik hoop dat mijn colega s (behalve jij) dit ook volhouden want arm zijn of failit gaan is niet leuk dus succes

 • no-profile-image

  Boer

  Melkvee, Houder je hebt niet door dat als je voor de vrije markt produceerd het gebeurd is met goeie tijden. Kijk naar de varkenshouderij.Hoe lang is het geleden dat die een goeie tijd hadden?Krijgen ze eindelijk een periode van goeie prijzen is het amper genoeg om de gaten op te vullen.Akkerbouwers en tuinders presies het zelfde. Als de tuinders in nederland aan de vele kwaliteits en milieu eisen failiet gaan worden zonder blikken of blozen de DDT aardbeien uit china ingevoerd.Waar je ook kijkt in de landbouw,bedrijven worden groter en efficienter en de boeren hebben meer schuld,meer zorgen,meer werk,en verdienen nog minder.De landbouw in de wereld is veel te productief geworden om op de wereldmarkt een redelijke vergoeding te kunnen verwachten.De wereld markt is en blijft prutsen voor producenten die op een van de duurste plekken van de aarde wonen en daarbij ook nog met de meeste burocraten en de grootste regellast opgezadeld zitten.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.