Home

Achtergrond 273 x bekeken

Melden van Creutzfeldt-Jakob blijft nodig

Het blijft noodzakelijk om vermoedens van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD) te melden bij het Nationaal Infectiecentrum van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Hoewel de ziekte in Nederland niet veel voorkomt, duiken er nog steeds nieuwe vormen van de ziekte en nieuwe manieren van besmetting op. Dat schrijven onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat vandaag verschijnt.

In Nederland bestaat de meldingsplicht voor CJD nu tien jaar. Jaarlijks doen zich circa 35 verdachte gevallen voor. Ongeveer de helft van die mensen heeft daadwerkelijk Creutzfeldt-Jakob. In Nederland zijn drie mensen overleden aan de vorm van CJD, die wordt veroorzaakt door het eten van besmet rundvlees.

CJD is een zogenoemde prionziekte ofwel een overdraagbare, neurodegeneratieve aandoening, die tot nu toe onbehandelbaar is. Er bestaan drie hoofdvormen van Creutzfeldt-Jakob. In Nederland heeft 85 procent van de patiënten de sporadische vorm, aldus de onderzoekers. Die uit zich rond het 65e jaar door snelle achteruitgang van het geheugen. 60 Procent van de patiënten overlijdt binnen zes maanden.

Zo'n 10 procent van de slachtoffers lijdt aan een genetische vorm van CJD. De rest heeft de ziekte gekregen door besmet rundvlees te eten. Hoe iemand besmet is geraakt, is pas na de dood door obductie vast te stellen. De onderzoekers vinden dat artsen altijd sterk moeten aandringen op zo'n onderzoek om veranderingen in het ziektepatroon snel te kunnen ontdekken.

Recent zijn in het Verenigd Koninkrijk drie mensen ziek geworden door een bloedtransfusie in een ver verleden, een nog onbekende manier van CJD-besmetting. In Nederland is nog niemand op die manier besmet, maar toch zijn er al nieuwe voorschriften voor bloeddonoren ingevoerd. Zo mogen mensen die ooit behandeld zijn met een groeihormoon, geen bloed meer afstaan, evenals mensen die sinds 1980 langer dan een half jaar in Engeland hebben gewoond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.