Home

Achtergrond 197 x bekeken

Meeste EU-landen voelen weinig voor EU-stoel bij IMF

De meeste EU-landen hebben weinig zin in een gezamenlijke afvaardiging bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat bleek bij EU-beraad vandaag in Brussel. De grote landen voelen er weinig voor om hun huidige positie op te geven.

Nederland, dat relatief veel stemkracht heeft bij het IMF, "is best bereid om te praten over een enkele Europese afvaardiging'', zei Wouter Bos na het beraad. "Maar die ene vertegenwoordiging moet dan wel de totaaldeal zijn. Alle tussenstapjes, zoals minder zetels voor Europese landen, betekenen dat de kleine landen hun positie moeten opgeven. Daar zijn we tegen.''

Onder meer de Verenigde Staten vinden dat de EU-landen nu te veel macht hebben binnen het IMF, dat leningen verstrekt aan noodlijdende landen. Bos ziet dat genuanceerd: "Vergeet niet dat de Europese landen ook betalen voor die positie''.

Eurocommissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) zei maandag dat de Europese Commissie voorstander is van een 'Eurostoel' bij het IMF. De voorzitter van de commissie, Jose Manuel Barroso, verklaarde echter dat hij de EU nog niet klaar acht om met één stem te spreken in de internationale financiële instellingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.