Home

Achtergrond

Meer pootgoed in klasse verlaagd of afgekeurd

De keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 15,6 procent van het areaal pootaardappelen in klasse verlaagd. Van het areaal is 2,5 procent afgekeurd.

Vorig jaar om deze tijd was 8,6 procent van het areaal in klasse verlaagd en 1,2 procent afgekeurd. De NAK heeft nu ruim tweederde van de pootgoedpercelen voor de tweede keer gekeurd. Er zijn drie rondes veldkeuringen.

Directeur Peter Ton van pootgoedhandelshuis Stet Holland vindt de situatie nog niet zorgwekkend. "Het is niet zo erg als in 2007, maar het is wel teleurstellend. We hadden niet verwacht dat meer bacterieziek wordt gevonden. De nateelt van de oogst van 2008 in het buitenland had weinig last van bacterieziek. We hadden dit jaar wel meer secundair virus verwacht, omdat vorig jaar meer virus in het pootgoed zat, vooral in het Noorden."

Het weer helpt mee om goed te selecteren in het pootgoed, zegt Ton. "Dat kan een rol spelen dat meer bacterieziek is gevonden." Ook commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico vindt de keuringsresultaten teleurstellend. "Maar het is gelukkig niet zo beroerd als in 2007. Het gewas groeit goed. De eerste pootaardappelen zijn dood gemaakt, omdat de aardappelen de juiste maat hebben bereikt."

De NAK heeft ruim tweederde van het pootgoedareaal voor de tweede keer gekeurd. In het Zuiden en in Noord-Holland heeft de NAK de eerste primaire virusaantastingen gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.