Home

Achtergrond 1263 x bekeken 1 reactie

Meer onkruiden resistent tegen glyfosaat

Steeds meer onkruiden ontwikkelen resistentie tegen glyfosaat, de werkzame stof in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup.

Om resistentie te voorkomen is afwisseling met andere herbiciden noodzakelijk. Purdue University in de Amerikaanse staat Indiana heeft een vijfjarige studie afgerond naar resistentie van onkruiden tegen glyfosaat. De onderzoekers vergeleken verschillende onkruidbestrijdingsstrategieën. Professor Bill Johnson stelt dat het veelvuldig gebruik van Roundup-resistente gewassen een toename veroorzaakt van onkruiden die resistent zijn tegen glyfosaat, zoals de Canadese fijnstraal.

Uit het onderzoek van Johnson blijkt dat variatie in onkruidbestrijders ook glyfosaatresistente onkruiden effectief bestrijdt. Het gebruik van andere middelen verhoogt de kosten, stelt Johnson in het rapport. "Maar het verhoogt wel de gewasopbrengst."

Monsanto, producent van Roundup, heeft het onderzoek van Johnson mee gefinancierd. Volgens het concern was de Canadese fijnstraal altijd al lastig te bestrijden met alleen glyfosaat. "Dit onderzoek onderschrijft de noodzaak ook andere middelen te gebruiken. De onderzoekers concluderen dat in de sojateelt de fijnstraal vaker voorkomt. Maar in monoculturen komen bepaalde onkruiden altijd vaker voor."

Monsanto wijst erop dat het onderzoek geen verschil laat zien in opbrengst tussen percelen waar alleen en percelen waar geen glyfosaat is gebruikt. "De strategie waarbij in het voorjaar middelen wordt gebruikt waar de onkruiden gevoelig voor zijn, haalden een grotere opbrengst. Dit stemt overeen met onze aanbeveling."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Miep Bos

    Glyfosaat, gebruikt bij tal van gentech gewassen. Gentech gewassen zouden er voor zorgen dat er minder gespoten zou hoeven worden. Een loze belofte dus. Geef dat even door aan Gerda Verburg!

Of registreer je om te kunnen reageren.