Home

Achtergrond

Meer graszaad aangemeld bij NAK

Bij de keuringsdienst NAK is dit jaar 17.817 hectare graszaad aangemeld voor de keuring. Dat is 11,4 procent meer dan vorig jaar, maar 10,7 procent minder dan in oogstjaar 2007.

Uit een overzicht van de NAK van de keuringsaangifte van zaaizaad van groenvoedergewassen, gras, graan, peulvruchten en fijne zaden blijkt dat het areaal graszaad de laatste jaren is gekrompen. In 2006 werd nog 26.427 hectare graszaad gekeurd door de NAK. Dat is 32,6 procent minder dan de 17.817 hectare die dit jaar voor de keuring is aangemeld.

Het areaal is ten opzichte van 2008 met 11,4 procent gegroeid, maar graszaadbedrijven verwachten volgend jaar een krimp met 25 tot 30 procent. Door de economische recessie kopen afnemers minder graszaad. Verder exporteert de VS door de lage dollar veel graszaad naar Europa, hetgeen de prijs drukt. Bovendien zullen melkveehouders naar verwachting minder grasland vernieuwen vanwege de lage melk- en vleesprijzen.

Verder valt in de aangiftecijfers op dat het areaal bladrammenas voor de zaadwinning groeit. Het areaal vlaszaad daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.