Home

Achtergrond 480 x bekeken

Meer erwinia in pootaardappelen

Bacterieziek heeft tot en met vorige week in 68 procent een afkeuring of klasseverlaging veroorzaakt van pootaardappelen. Begin deze maand was erwinia in 54 procent de oorzaak.

De keuringsdienst NAK heeft tot en met vorige week 19,7 procent van de pootgoedpercelen in klasse verlaagd en 3,2 procent afgekeurd. Dat is meer dan vorig jaar, maar minder dan in 2007 rond deze tijd.

Commercieel directeur Jan van Hoogen van coöperatie Agrico vindt de mate van erwiniabesmetting een zorgelijke ontwikkeling. "De weersomstandigheden met afwisselend warm en dan weer nat weer veroorzaken stress bij de aardappelen. Dat maakt ze vatbaarder voor infecties. Erwinia is ook moeilijk op te sporen doordat de ziekte latent (zonder zichtbare verschijnselen) aanwezig kan zijn. We hopen dat het Deltaplan Erwinia een oplossing gaat bieden voor deze problemen."

Peter Oldenkamp, manager kweekwerk en productie bij Van Rijn-KWS, stelt dat erwinia in de afgelopen jaren meestal tussen de 65 en 70 procent van de afkeuringen en klasseverlagingen veroorzaakt. "Erwinia heeft zich hier breed gevestigd. De besmettingen blijven niet meer beperkt tot enkele rassen. Het blijft een onvoorspelbare ziekte. Wij raden telers aan om versmering via vocht zo veel mogelijk te voorkomen. Maar de pootgoedbedrijven worden groter. Dat maakt het lastiger om altijd onder goede omstandigheden te rooien."

Of registreer je om te kunnen reageren.