Home

Achtergrond 497 x bekeken 4 reacties

Massaproduct schaadt imago

Het Nederlandse biologische product wordt in het buitenland soms als 'niet echt biologisch' gezien omdat het in massa wordt geproduceerd.

Volgens het landbouweconomisch instituut LEI van Wageningen UR is in Duitsland toenemende discussie over de vraag of het Nederlands biologisch product die kwalificatie wel verdient. De organisatie voor biologische voeding en landbouw Biologica zegt dat geen discussie hoeft te ontstaan over de kwaliteit van het Nederlands product.

"Producten zijn gecertificeerd of niet", zegt Biologicadirecteur Peter Jens. Jens vindt dat er niet gepraat moet worden over de vraag of iets biologisch of niet. Voor hem is het een kwestie van 'goed of beter'. Feit is dat Duitse handelsbedrijven extra eisen stellen aan de tracering van biologische producten. Leveranciers die de kwaliteit van biologische producten niet kunnen garanderen worden steeds vaker van de Duitse markt geweerd.

Het is overigens niet alleen een kwestie van kwaliteit, maar ook van vertrouwen, zegt het LEI. Het LEI ziet een hoogwaardig 'premium segment' ontstaan naast een 'discountsegment'. Het vertrouwen hangt niet alleen af van het etiket. Ook de reputatie van de certificeerder, de tussenhandelaar en het land van herkomst spelen een rol. Nederlands product heeft bij Noord-Europese afnemers een imago van klinische massaproducten, zegt het LEI: "Mooi van vorm, in grote hoeveelheden, maar zonder intrinsieke kwaliteit."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De klant gaat meestal voor de laagste prijs,de meeste dorpswinkeltjes zijn ook al verdwenen

 • no-profile-image

  centje

  MegaBioIndustire

 • no-profile-image

  Arie Noordam

  wat een achterlijke discussie word in het artikel gevoerd. Biologisch is biologisch en als zodanig te verkopen. wie kan zien dat het grootschalig is geteeld of op een geitenwollensokken manier? het maakt toch niet uit.
  als er discutabel product op de markt komt is dat een heel andere discussie maar heeft niets met echt biologisch te maken. hoewel ik een gangbare teler ben heb ik bewondering voor grootschalige bio bedrijven, zoals ze werken en hun afzet regelen. het is ook uiteindelijk de manier om een betaalbaar produkt in de schappen te krijgen.
  bestrijd nep bio met harde hand maar laat de grootschalige bedrijven in hun waarde stumpers van het artikel

 • no-profile-image

  dirk

  Voedsel wordt in deze tijd steeds meer een beleving dat steeds meer door modegrillen van en door allerlei dubieuze maatschappelijke organisaties de wereld in wordt gebracht.Het valt voor de producent niet mee om hier economisch gezien nog mee door te gaan.De gigantische gevolgen hiervan merken we steeds meer in de hele agrifood sector.De maatschappelijke organisaties etc. overzien de gevolgen van hun gedrag totaal niet.Het tijdstip van lege schappen in de winkels is veel dichterbij als dat ook maar iemand wil geloven.(veel agrariers zullen dit trouwens wél beamen)!

Of registreer je om te kunnen reageren.