Home

Achtergrond 328 x bekeken 2 reacties

Mais in het Zuiden heeft regen nodig

De mais in het Zuiden heeft hard water nodig, zeker op de plekken met een groot neerslagtekort.

Het neerslagtekort is in Zuidoost-Brabant en Midden-Limburg inmiddels opgelopen tot 180 millimeter. Daar krijgen steeds meer veebedrijven last van vochttekort.

"Hier wordt al grasland beregend", zegt productmanager Jos Deckers van Agerland, een grote toeleverancier in Zuid-Nederland. Als het niet snel gaat regenen is beregenen ook voor de mais nodig, aldus Deckers.

De mais in het Zuiden staat veelal al 1,5 meter hoog. "Over een dag of tien begint de bloei. Voldoende water is essentieel tijdens die bloeiperiode", zegt Deckers. In deze fase worden de kolven gevormd en die bepalen voor een belangrijk deel de opbrengst en de voederwaarde van het gewas.

Als het dan niet of onvoldoende heeft geregend kunnen veehouders beter de mais beregenen dan het gras, zegt Deckers.
Eerder berekende het Praktijkonderzoek voor Plant en Omgeving (PPO) uit Lelystad al dat beregenen van mais tijdens de bloeiperiode financieel goed uit kan.

Wisselende stand

Agrifirm, dat driekwart van Nederland als werkgebied heeft, constateert net als vorig jaar een wisselende stand van de mais. Bovendien loopt de maisgroei in veel gevallen achter ten opzichte van vorig jaar.

"De start was goed, de grond was mooi, maar daarna was het toch te koud. Toen heeft de groei vrijwel stilgestaan. In het Noorden was het deze week voor het eerst meer dan 25 graden", zegt ruwvoerspecialist Jan Hollander van Agrifirm. Ook kan door de strengere
mestwetgeving steeds minder worden gecorrigeerd met extra bemesting.

Veel mais moet een achterstand inhalen. "Maar mais kan bij goed weer wel 10 centimeter per dag groeien. Als het komende dagen een buitje regent, is mais van 1 meter over een week 1,70 meter", zegt Hollander. Er is wat neerslag voorspeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  putvol

  "Er is wat neerslag voorspeld. "

  zoveel neerslag dat mijn goede mais plat ligt

 • no-profile-image

  x

  Ben de mais al aan het beregenen
  Varieert tussen 100 cm en 240 cm
  Denk dat het al aan de late kant is.

Of registreer je om te kunnen reageren.