Home

Achtergrond

MEI-subsidie vooral voor collectief telers

De toegekende subsidies uit de jongste MEI-regeling komen vooral ten goede aan telerscollectieven.

Dat zegt Jeroen de Koning, adviseur van Flynth. Het bureau zag zes van de zeven aanvragen toegekend worden met 1,5 miljoen euro subsidie.

Morgen worden de definitieve toekenningen van de MEI-ronde van februari bekend. Flynth adviseerde zeven van de tien projecten voor aardwarmte. Vandaag hoorde De Koning dat op één na alle zeven projecten zijn goedgekeurd. "Het zijn kleine collectieven telers, verspreid over het hele land." Onder de groep toegekende aanvragen zijn telers met vruchtgroenteproductie en sierteelt. De afgewezen aanvraag betrof een uitbreiding op een eerder toegekende MEI-subsidie.

Het maximale subsidiebedrag bedraagt deze ronde 1,5 miljoen euro tegen 2 miljoen vorig jaar. Bij de zeven aanvragen van bureau Flynth zaten drie bedrijven die in een vorige ronde niet werden toegekend. Dat betekent dat in totaal nu circa 20 projecten een subsidietoekenning hebben. Volgens De Koning komen niet alle projecten tot uitvoer. Een onbekend aantal blijkt bij nader inzien niet zo aantrekkelijk. Daarom is nu een zwaardere onderzoeksverplichting ingesteld.

De Koning zegt verder dat drie van de vier ingediende aanvragen voor gesloten kas via Flynth is goedgekeurd. Aanvragers komen niet uit de groenteteelt, maar hij noemt een kruidenteler en een veredelaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.