Home

Achtergrond 268 x bekeken 1 reactie

Louis de Wijze (87) overleden

In zijn woonplaats Berg en Dal is maandag Auschwitz-overlevende Louis de Wijze (87) overleden.

De Wijze trok tot voor kort door binnen- en buitenland om lezingen te geven over de Holocaust, schreef daar een boek over en ging in 2005 met koningin Beatrix terug naar het vernietigingskamp in het huidige Polen, dat hij als enige van zijn uitgebreide familie overleefde.
De jood Louis de Wijze was directeur van de destijds zeer bekende vleesfabriek Homburg in het Brabantse Cuijk, tevens was hij voormalig COV-voorzitter. Na zijn pensionering besteedde hij al zijn tijd aan het bestrijden van discriminatie en antisemitisme. Hij droeg zijn Auschwitz-tatoeage no. 175564 met een zekere trots.

De Wijze was de bedenker van de 102.000 stenen die sinds 1995 in Kamp Westerbork liggen als monument voor de omgekomen joden uit Nederland. In 2005 nodigde koningin Beatrix hem uit om samen met haar en premier Jan Peter Balkenende de zestigste herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz bij te wonen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Pieter Harcksen

    Unieke man die mij wegwijs maakte in de vee- en vleessector. Mijn ontmoeting met hem na te zijn gestrand op het vliegveld van Parijs maakte een onuitwisbare indruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.