Home

Achtergrond 256 x bekeken

Limburgse bundeling bruikbaar model in afzet

De erkenning van de eerste Nederlandse Associatie van Producentenorganisaties (APO) in Limburg opent de deur naar meer samenwerking in de glastuinbouw. Dat verwachten partijen in de handel en teelt.

De Nederlandse handel zegt het model van gedeeltelijke bundeling zoals bij Kompany in Limburg te onderschrijven. "Het model van landelijke bundeling is een oeverloze discussie, omdat er altijd overige leveranciers zijn in andere landen. Deze oplossing heeft dat bezwaar niet", zegt Leo Welschen, secretaris van handelskoepel Frugi Venta.

Het model zal navolging krijgen, verwacht hij. "Er wordt op diverse terreinen gesproken tussen afzetpartijen. Wij verwachten op termijn meer APO’s."

The Greenery verwacht dat Nederlandse partijen in de paprika als eerste een aanvraag zullen indienen. Zover is het nog niet, zegt een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw (PT) dat de formele toetsing doet van de aanvragen voor een APO-erkenning. Eerder mislukte overleg over samenwerking bij tomaat tussen The Greenery en FresQ, maar verwacht wordt dat nu een nieuwe poging met meer partijen zal worden ondernomen.

APO-model

Met de toekenning van de erkenning voor Kompany in Limburg worden ook meer details bekend van het APO-model. De organisatie mag uit maximaal drie partijen blijven bestaan, maar mag wel autonoom groeien met 25 procent per jaar. Andere telers mogen dus wel aansluiten.

De APO-vorm is van zichzelf niet nieuw, stelt Welschen. "Fruitmasters heeft met Belgische en Duitse partners in EFC eigenlijk de eerste APO van Nederland." Ook in Frankrijk en België zijn dergelijke structuren zichtbaar. De koepel hoopt dat partijen ook meer samenwerking met handel en winkels zoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.