Home

Achtergrond

Les op boerderij helpt leerlingen

Basisschoolleerlingen hebben baat bij leren op boerderijen, de zogenoemde boerderijeducatie.

De effecten zijn groter naarmate het programma intensiever is. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit. De Taskforce Multifunctionele Landbouw meldde gisteren de resultaten. De intensievere programma's hebben een positieve invloed op de relatie tussen de kinderen, hun zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel. Een gevolg van dat laatste is onder meer dat de kinderen thuis meer gaan helpen. De programma's dragen ook vaak bij aan kennis op het gebied van taal, rekenen, veiligheid en hygiëne. Het werken op een boerderij lijkt vooral belangrijk voor kinderen die moeilijk abstract kunnen leren en daardoor op school niet goed tot hun recht komen, aldus de onderzoekers.

Alle vormen van boerderijeducatie, ook een eenmalig bezoek aan een boerderij, vergroten de kennis van de leerlingen over planten en dieren, de verzorging van dieren, voeding en het milieu. De leerlingen krijgen ook meer waardering voor de boer en fysiek werk.

In Nederland is een groot aantal boerderijen dat incidenteel leerlingen ontvangt. Daarnaast zijn er 25 gespecialiseerde educatieboerderijen waar kinderen langere en intensievere programma's kunnen volgen.

Bekijk het filmpje: Boerderijles

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.