Home

Achtergrond 1 reactie

Landbouwpotentieel Zambia nauwelijks ontplooid

Zambia, een belangrijke vestigingsplaats voor weggejaagde blanke boeren uit Zimbabwe, heeft een groot landbouwpotentieel.

Dat schrijft de wereldhandelsorganisatie WTO in een analyse. Op termijn is zelfvoorzienendheid het streven. Volgens de WTO is slechts de helft van het landbouwgeschikte land daadwerkelijk gecultiveerd, en dan met name met maïs. Zambia wordt regelmatig getroffen door perioden van droogte, zoals in 2005.

Het land heeft echter ook circa 40 procent van de waterreserves van zuidelijk Afrika in handen. Daarmee kan het niet alleen hydroelektrisch energie opwekken maar ook op veel grotere schaal irrigatie toepassen. De infrastructuur daarvoor ontbreekt nog.

Volgens de autoriteiten presteerde de landbouwsector tussen 2006 en 2008 matig. De omzet daalde jaarlijks met 1,2 procent. De kosten voor gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest zijn in die periode gestegen waar onvoldoende investeringen in de sector tegenover stonden.

Volgens de WTO nemen grotere commerciële bedrijven ongeveer 45 procent van de productie voor hun rekening, terwijl het overige deel wordt geproduceerd door de circa één miljoen keuterboeren die het land telt.

De dominerende politieke partij, de FNDP, streeft zelfvoorzienendheid na. Mede daarom besloot het net als Mozambique blanke boeren te verwelkomen die door het terreurbewind van Robert Mugabe in Zimbabwe zijn verdreven.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Dus geen biologische landbouw in Zambia

Of registreer je om te kunnen reageren.