Home

Achtergrond 297 x bekeken 20 reacties

Landbouw schaadt natuur meest

De natuur in landbouwgebieden is er een stuk slechter aan toe dan de natuur in niet-landbouwgebieden. Dat blijkt uit een studie naar soortenbehoud in de Europese Unie.

De studie, in opdracht van de Europese Commissie, brengt de conditie in kaart waarin Europees beschermde gebieden en dier- en plantensoorten zich bevinden. Het verslag bestrijkt de periode 2001-2006, en omvat 216 habitattypen en 1.182 soorten.

Slechts 7 procent van de natuur in landbouwgebieden krijgt het predikaat 'gunstig'; in niet-landbouwgebieden is dat 21 procent. De verklaring ligt in de intensivering van de landbouw, de bevolkingskrimp op het platteland en slecht landschapsbeheer. aast graslandgebieden worden ook de (soorten in de) 'wetlands' en kuststreken ernstig bedreigd, onder meer ook door klimaatverandering en toerisme.

Achteruitgang soorten

De EU heeft zich eerder ten doel gesteld om de achteruitgang van soorten in Europa rond 2010 een halt te hebben toegeroepen. Dat doel is enkele jaren geleden al opgegeven, als zijnde onhaalbaar.

Milieucommissaris Stavros Dimas signaleerde positieve ontwikkelingen. "Maar het is te vroeg om onszelf een schouderklopje te geven. Het behoud van kwetsbare habitats en soorten zal nog veel tijd en inspanning vergen."

Dimas verwacht echter de komende tien jaar grote verbeteringen, onder meer door het netwerk van Europees beschermde natuur, Natura 2000.

Opmerkelijk is de gebrekkige kennis over veel gebieden en soorten: van 13 procent van de habitattypes en 27 procent van de soorten is de staat van instandhouding onbekend.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  Wat weten ze in brussel eigenlijk wel?
  daar worden ze 's ochtends wakker met weer een stom idee en jij moet maar hard gaan maken dat het niet zo is!

  Landbouw en met name veehouderij is klimaat-neutraal!
  Grasland verwerkt 30x(!) meer CO2 als dezelfde oppervlakte bos!
  Koeien, varkens enz vreten afvalproducten van oa suiker- en bierindustrie.
  Mets wordt gewoon gebruikt als groeistof, wordt dus weer keurig omgezet in voedsel voor het dier.
  Weet U trouwens ook dat sinds de komst van mestinjecteurs het bodemleven hard achteruit gaat, net als het waterleven? Voorheen met de sproeiboog woei er wel eens wat in sloot, dit stimuleerde ook het waterleven, dus ook de kwaliteit.
  En die uitstoot van vanalles he, elke sector groeit, maar melk is aan quota gebonden, en koeien geven steeds meer melk dus zijn er minder koeien nodig.. hoe kan het dan dat veel minder koeien veel meer uitstoten?
  Areaal akkerbouw groeit ook niet en machines worden efficienter, net als spuitmiddel, en nog steeds meer uitstoot?
  Wereldbevolking groeit, wat is daar de uitstoot en vervuiling van? Is dat al eens gemeten? Wordt dat niet steeds meer???

 • no-profile-image

  wereldburger

  als de laaste boer zelfstandige kapot is gemaakt door regels en markt bederf
  dan zal het moeilijkworden om deze economie nog aan het draaien te krijgen al die elieten met hun top salaris van 200000 tot dik 1000000 kunnen niet meer profiteren er is immers niemand die nog geld invensteert in de economie op eigenrisico ze vragen alleen nog een top salaris anders werkt er geen man nog voor nederland b.v.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  In de steden blijkt het met de natuur nog slechter gesteld!

 • no-profile-image

  elbers

  LANDBOUW IS NATUUR !!!!!!!!

 • no-profile-image

  wim

  Beste mensen doe de oogkleppen toch eens af. De tijd dat de natuur (vrij levende planten en dieren die zelf een plek kunnen zoeken in ons land) beter werd van agrarische activiteiten ligt ver achter ons. Tegenwoordig is het boerenland niet meer open maar vooral leeg. Naast de economisch gewenste gewassen en vee krijgt niets meer een kans. Landbouw is geen natuur meer.
  Beeldend is het dat sommigen de landbouw verdedigen door erop te wijzen dat in de stad nog minder natuur is. Zo vergelijk je landbouwpercelen met asfalt en beton. En zelfs dan moet je nog constateren dat vlinders meer kansen krijgen in de stad dan op het platteland!!!!
  Doe die oogkleppen toch af.

 • no-profile-image

  Tine

  Klimaatverandering kun je (nog) niet zo snel wat tegen doen. Dus zal straks de kust beschermd moeten worden (lees verboden gebied voor) tegen al die toeristen en Nederlanders die ook wel eens een dagje naar het strand willen. Veel natuurgebieden (Wetlands) zijn al gesloten en alleen toegangelijk voor een stelletje elitairen en "groenen".

 • no-profile-image

  gert

  In Afrika zijn de mensen heel tevreden met zoveel natuur en zo weinig landbouw,de VN deelt er gratis voedsel uit,wat wil je dan nog meer ???

 • no-profile-image

  realist

  Moet zijn: Wereldbevolking schaadt de natuur het meest. Rond 1900, 1 miljard mensen op de wereld. 2010, 6 miljard.

 • no-profile-image

  realist

  Het is nu eenmaal niet mogelijk om 16 miljoen mensen te voeden met natuur.
  NL is maar 44000 km2.
  Natuur is, waar er in een straal van minimaal 10 km geen bewoning van mensen is, en dat is er in dit land nu niet. Er is maar 1 land in de wereld waar ze "natuur" aanleggen, en alleen teken, knuten, vliegen, dazen, muggen, ganzen, eenden en duiven zijn er beter mee.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tja een landbouwgebied is nou eenmaal geen natuurgebied, maar dat wisten ze waarschijnlijk nog niet in Brussel.

 • no-profile-image

  Leen

  Weer een bericht uit de anti-boerpropagandadoos! Ik wed dat de natuur in stedelijk- en industriegebied er slechter aan toe is. De zoveelste milieuleugen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  In de bebouwde kom is het vele malen slechter dan in de landbouw, dat komt door de waardeloze riolering, vele overstorten in landbouwgebied om de landbouw op te zadelen met rotsooi om hen te kunnen beschuldigen van wat ze zelf niet goed doen. Wat door moet gaan voor natuurgebied is veel slechter dan de landbouw, wegens een gigantische verrottingsproces waarbij een hoop mineralen als fosfaat en stikstof in het grondwater komt, terwijl de landbouw deze stoffen juist weer weet te gebruiken. Maar daar wil nog steeds geen onderzoeker aan.

 • no-profile-image

  lohuis

  Het is AGD. onwaardig om zo n artikel te plaatsen .

 • no-profile-image

  gert

  Ja van de natuur kunnen we wel leven ,dat doen ze in Afrika ook ,in Zimbabwe hebben ze de boeren weggejaagd,de VN deelt wel voedsel uit,waar moet je je nog druk over maken

 • no-profile-image

  sumba magwana

  Stuur die idiooten toch naar Zimbawe, prachtig land voor ze. Eerst ging het land bijna kapot door al die boeren, maar gelukkig heeft Robbert Moegabe Zimbabwe gered van deze grote vervuilers en ze het land uit gejaagd. Het land staat er nu weer prachtig voor.
  Welterusten, en slaap lekker.

 • no-profile-image

  Burger in het buitengebied

  Als de boeren aan het ploegen,mest uit rijden of wat voor grondbewerking ze uitvoeren, zie je zwermen vogels op dat stuk land. Hoe komt dat, daar is voedsel! Hou daarom om is op tegen die boeren, die zorgen voor voedsel en zelfvoor iedereen! Alles is natuur!!

 • no-profile-image

  yo

  achja ze hebben er weer een smoesje bij om boeren weg te krijgen!

 • no-profile-image

  watisslim

  Kom kom heren niet zo zwart wit denken. Zolang mensen eten zijn er boeren.

 • no-profile-image

  Veronique van Rie

  Ja, dat kan wel zo zijn, maar het is ook zo dat het "aanleggen" van natuur de oplossing niet is, want daar ondervindt de landbouw dan weer schade van.
  In West-Zeeuws Vlaanderen heeft met natuurgebieden aangelegd ten koste van vruchtbare landbouwgrond, met als gevolg hele stukken land waar geen mens nog toegang toe heeft en die onder het onkruid raken. en of daar het behoud van inheemse soorten mee gediend is betwijfel ik ten zeerste.

 • no-profile-image

  boerin uit limbrg

  Als de boer in die jaren niet de natuur had onderhouden.
  GRATIS nog wel.
  Moesten we eens kijken hoe het eruit zou zien.
  En die milieu-frieken die hebben gemakkelijk praten als het geld kost is het toch niet van hun.
  Dan mag de boer er weer voor opdraaien gemakkelijk toch.
  Eigenlijk moet er overal milieu voor dan ben je tegenwoordig in.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.