Home

Achtergrond

Laatste Royal Show in droevig weer van start

De laatste editie van de Royal Show is vandaag van start gegaan.

Zoals altijd in de laatste 160 jaar dat de buitenshow bestaat, stond het tonen van fokvee centraal. Vrijdag sluit de beurs, en wellicht een tijdperk, definitief haar deuren. De organisator van de buitenshow, de Royal Agricultural Society of England (Rase), zegt dat de beurs lijdt onder een dalend aantal boeren en de toenemende populariteit van kleinere, goedkopere regionale beurzen. Volgens de Rase komt volgend jaar een ander type evenement in de plaats van de Royal Show. Deelname blijft volgens de organisator 'de F.A. Cup voor veehouders'. Foto Farmers Weekly

Akkerbouwer Kees Schat vult de veldspuit voor bespuiting van een perceel graszaad. "Het gewas moet gespoten worden tegen afrijpingsziekte en tegen roest." Hij denkt dat het Engels raai over twee weken rijp is om te maaien. Schat kocht de spuit dit voorjaar op een veiling voor 1.400 euro. "Hij is van 1990 en dus best oud, maar doet het prima en is na het vervangen van wat doppen en slangen goedgekeurd tot 2012." Foto Alex de Haan

Medewerker Gerrit Segers van bollenveiling Hobaho scant de barcodes van de partijen bollen die zijn aangevoerd op de eerste veildag van dit seizoen. "Het veilseizoen is rustig gestart", zegt veilingmeester Patrick Blijleven. "De prijsvorming was marktconform, maar wel lager dan vorig jaar. Toen was er een matige oogst. Nu is de oogst redelijk waardoor kopers rustiger zijn." Foto Henk Bouwman

Actievoerders overhandigen een petitie aan Jan Odink, voorzitter van de Nepluvi. Foto Fred Libochant

Zachtfruitteler Gerard Mertz uit het Zuid-Limburgse Sint Geertuid leidt de in mei aangeplante kiwibessenbomen langs een draad. De teler teelt de bes via de Vlaamse veiling Profuco dat de teelt samen met de Universiteit van Gent heeft geoptimaliseerd voor commerciële teelt. Mertz is lid van de Nederlandse veiling Margraten. Over twee jaar hoopt de teler te kunnen oogsten. Het product is bestemd voor de nichemarkt en moet in de prijscategorie van bramen vallen. Mertz heeft in totaal een halve hectare kiwibes. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.