Home

Achtergrond 191 x bekeken

LTO: sector neemt verantwoordelijkheid

De sector is goed in staat zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de naleving van het varkensbesluit.

Dat zegt LTO-varkenshouderij voorzitter Annechien ten Have in een reactie op het nieuws van deze week dat de AID intensiever gaat controleren op de naleving van het Varkensbesluit. Ten Have: "De eisen van het Varkensbesluit zijn opgenomen in de IKB-regels. Die worden één keer per jaar gecontroleerd. Er zijn al wel varkenshouders uit de IKB-regeling gegooid omdat ze niet voldeden aan de regels van het Varkensbesluit. De varkenssector neemt de regels uit het Varkensbesluit zeer serieus."

Voorzitter Maarten Rooijakkers van de ZLTO-vakgroep varkenshouderij betwijfelt of inderdaad de helft van de bedrijven niet voldoet aan de eisen van het Varkensbesluit. Rooijakkers: "Als een varkenshouder op 39 van de 40 punten alles voor elkaar heeft, en op een kleinigheid niet voldoet aan het besluit voldoet hij strikt genomen niet aan het Besluit. In mijn ogen heeft ie dan een 9,5 in plaats van een 10. "

Rooijakkers meldt verder dat de ZLTO tot nu toe slechts zijdelings betrokken is geweest bij het project van de AID in het land vn Cuijk waarbij de dienst zich coachend en begeleidend opstelde. Over de resultaten van dit project dat ruim anderhalf jaar geleden van start ging is nog niets bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.