Home

Achtergrond 313 x bekeken 13 reacties

LTO: meer geld supermarkt

Als de Belgische en Franse melkveehouders via onderhandelingen met overheid en supermarkten extra geld voor de melkveehouderij weten te bedingen, dan wil LTO Nederland ook wel zo’n succes binnenhalen voor haar leden, zegt melkveehouderijvoorzitter Siem-Jan Schenk.

Eigenlijk moet LTO Nederland er helemaal niets van hebben dat Europese lidstaten ieder voor zich afspraken maken over hoe ze de melkveehouderij gaan steunen. "Dat riekt verdacht veel naar renationalisatie van het gemeenschappelijke landbouwbeleid", zegt Schenk.

En dat is de bijl aan de wortels van de boom. Wie zich daar niet tegen verzet, kan het Europese landbouwbeleid net zo goed meteen afschaffen, vindt hij. Toch kan LTO Nederland de afspraken die in omringende landen worden gemaakt niet negeren. Als de Belgische supermarkten meer gaan betalen voor zuivel, dan kunnen de Nederlandse melkveehouders de kans op eenzelfde resultaat niet laten liggen.

Hoe LTO een betere betaling wil bedingen wordt echter niet helemaal duidelijk. De supermarkten zijn uitgenodigd voor overleg en worden dringend geadviseerd hun 'arrogantie' te laten varen als het gaat om winkelprijs en marge. Toch is LTO nog niet aan trekkerblokkades toe, zoals boeren in België en Frankrijk ze gebruikten. "We hebben natuurlijk wél trekkers", aldus Schenk, "maar gebruiken wil LTO ze nog niet." LTO hinkt op twee gedachten: een succesje bij de supermarkten is prima, maar LTO maakt liever Europese afspraken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De boeren mogen toch geen afspraken maken van de NMA,dat is de kracht van de supermarkten,de verdeel en heerspolitiek van de supers wordt door de supers geweldig uitgebuit ,de EU is een consumentenclub en met succes,dat boeren in frankrijk en belgie supermarkten bestoken met giertanks is een wanhoopsdaad

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het beleid is gericht op een zachte landing! Maar in werkelijkheid valt de melkveehouderij te pletter. De NMV en DDB hebben gestreden en strijden nog voor een goede melkprijs! Als een ding nu maar gebeurd dat LTO neer valt! Het is een grote schande wat er zich afspeeld, de boeren hebben armoede en LTO breekt zer mee af! Verder wil ik er geen woord aanweiden, het is zeer erg!

 • no-profile-image

  Kool

  Waarom was dhr. Schenk dan zelf niet aanwezig op het bewuste overleg? Hij stuurde zijn beleidsmedewerkers.....

 • no-profile-image

  Meindertsma

  Goh de LTO begint een beetje wakker te worden, hadden ze beter een jaar eerder kunnen bedenken.
  Volgens mij zijn ze gewoon bang voor ledenverlies, als NMV en DDB wel succes boeken zegt misschien wel meer dan de helft van de leden het lidmaatschap van lto op....

 • no-profile-image

  Boesje

  Dit zegt volgens mij meer over het draagvlak van dit Europese beleid. Dit GLB beleid is al failliet voordat het is uitgevoerd alleen de Brusselse politici weten het nog niet. Als er in Europa al geen eenheid is moeten wij ons dan schamen dat de Nederlandse boeren het ook niet met elkaar eens zijn. Waar zijn de sterke mensen waar we op kunnen vertrouwen dat het goed komt??

 • no-profile-image

  boerke

  Volgens mij kunnen de LTO mensen niet goed met de tractor overweg dat ze dit soort acties schuwen. In Belgie en Frankrijk kwam er pas overleg na blokkades van Distributiecentra van de ketens en niet na het bij de poort staan van de melkfabriek.
  Daar werd eerst de hele logistiek van die ketens platgelegd. Toen stonden ze open voor overleg!

 • no-profile-image

  Tom

  LTO wordt niet meer serieus genomen! In politiek Den Haag zelfs niet, bij de boeren met een rechte rug niet, wie nog wel. Het is een club voor zichzelf! Maar de belangen van de sector wordt totaal verkwanseld! Het is een ramp!! Mooi weer spelen naar buiten toe, en mooie verhalen in hun bladen, ze doen net of hun al die goede dingen doen, maar ze willen met andermans veren pronken. Dus waar de NMV en DDB, de NVV en de NVP hun hard voor inzetten, willen hun met de eer gaan strijken. En wat ze af kunnen breken, breken ze af!

 • no-profile-image

  piet zonder pet

  daar komt schenk wel laat mee!!!!!

 • no-profile-image

  veehouder

  iedereen die nog lid is van dit achterlyke l.t.o kan je toch niet meer serieus nemen

 • no-profile-image

  lto fan

  LTO: praten, praten en nog eens praten en er gebeurd nog niks, Geen melk meer leveren onder de kostprijs dat is het enige wat helpt, helaas hebben de meesten de 2 afgelopen jaren zich laten opnaaien door de hoge melkprijs en fors geinfesteerd zodat tijdelijk melk weg late lopen voor de meesten niet kan ,helaas!!!!!!!!

 • no-profile-image

  jan

  Politieke partijen in Den Haag zeggen last te hebben van LTO dwars hun tegenlobby voor een hogere melkprijs. Waarom zouden we Siem-Jan dan nu de regie geven? Hij verkwanselt stelselmatig de belangen van mvh en laat de NMV en DDB de kastanjes uit het vuur halen!

 • no-profile-image

  Willem

  Op zo'n heftige reactie van Schenk zullen de supers wel direct naar de onderhandelingstafel rennen en veel extra geld bieden ....

 • no-profile-image

  hunse

  Siem Jan wil zeker alsnog voor een zachte landing zorgen , jullie wilden toch liberaliesering op de markt !
  Zorg eerst maar eens voor behoud van quaotering en produktie afstemmen op de vraag., dit is echt niet zo moeilijk.
  Ik vind het trouwens te zot voor woorden dat LTO naar de belgen en de fransen gaan kijken wat die doen , en dan zelf misschien ook nog eens een keer wakker worden als het vliegtuig naar beneden is gestort

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.