Home

Achtergrond 1 reactie

LTO inventariseert draagvlak voor steun vollegrondsector

De LTO Vakgroep Vollegrondsgroente zoekt mogelijk aansluiting bij glastuinders die een overheidsregeling voor overbruggingskrediet willen.

Volgens vakgroepvoorzitter Henk Doornbosch inventariseert de vakgroep bij de leden of er behoefte is aan financiële steun.

De vollegrondstuinders hebben zich lang afzijdig gehouden in de tuinbouwcrisis, maar daar is volgens Doornbosch een reden voor. "In het landelijk vakgroepoverleg hebben we gezegd; vollegrondsgroentetelers zijn geen klagers, we redden onze zelf wel. Bovendien laat de crisis zich niet in alle teelten even hard voelen. Met ijsbergslatelers gaat het al 5 jaar slecht, maar telers zeggen zelf dat er altijd wel een periode van goede prijsvorming is. Dat alle telers er nog zijn is daar een bewijs van. Aardbeientelers hebben een minder jaar achter de rug, maar doen het nog relatief goed. In de witlof, broccoli en prei gaat daarentegen wel slecht", aldus de vakgroepvoorzitter

Toch beaamt hij dat het over de hele linie minder gaat. "En omdat glastuinders en melkveehouders ook steun krijgen hebben we tuinders toch gevraagd wat zij van overheidssteun vinden," aldus Doornbosch.

In het geval dat vollegrondstuinders zich hard maken voor overheidssteun zal er volgens Doornbosch goed gekeken moeten worden naar de voorwaarden voor verstrekking van krediet. "Overbruggingskredieten zouden alleen moeten gelden voor levensvatbare bedrijven. Ik ben geneigd te zeggen dat ondernemers eerst zelf hun problemen oplossen, maar net als in de glastuinbouw zijn vollegrondsbedrijven zo groot en kwetsbaar geworden dat hulp wel nodig is."

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kani Baal

    Door dat de bedrijven zo groot geworden zijn zij zo kwetsbaar.........langleve de schaalvergroting !!!Vooral zo door gaan.Schaalvergroting is toch de Haarlemmerolie in de agrarische sector ?

Of registreer je om te kunnen reageren.