Home

Achtergrond 248 x bekeken 7 reacties

LNV tevreden met conclusies zuivelanalyse

In hoofdlijnen is het ministerie van Landbouw (LNV) het eens met de conclusies van de zuivelanalyse van de Europese Commissie.

Minister Gerda Verburg is blij dat de Commissie vasthoudt aan de afspraken gemaakt in het kader van de Health Check over afschaffing van het melkquotum. "Het verlengen van de interventie, particuliere opslag vinden we een goede zaak", laat een woordvoerder van het ministerie weten. Dit is volgens LNV een teken dat de Commissie zich er sterk voor wil maken dat de prijzen niet verder zakken. "Het gaat per slot van rekening wel om ingrijpen in de markt."

LNV ziet ondanks de huidige beroerd geachte prijzen toekomst op de middellange en lange termijn voor de Nederlandse melkveehouderij. Duitsland en Frankrijk lijken hier minder zeker van te zijn en hebben zich inmiddels negatief over de analyse uitgelaten. Zij willen in september met aanvullende voorstellen komen.

Het Nederlandse ministerie van Landbouw bekijkt momenteel de mogelijkheden die de Commissie heeft gegeven om de melkveehouders in eigen land tegemoet te komen. Het gaat daarbij volgens een woordvoerder onder meer over het inzetten van artikel 68-gelden, onbenutte toeslagrechten van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De mogelijkheid voor maximaal 15.000 euro in drie jaar extra staatssteun kan volgens de woordvoerder worden gebruikt voor het eerder uitbetalen van de inkomenstoeslagen.

LNV moet in ieder geval voor de volgende Europese landbouwberaad op maandag 7 september helder hebben hoe gebruik te willen maken van de maatregelen.

Lees ook: EU-zuivelplan krijgt onvoldoende

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkvee

  pietit dan boer je niet best of je hebt te veelquotum gekocht anders had je het wel afgelost als je het goed deed

 • no-profile-image

  pietet

  Als de EU daadkrachtig blazen ze nu het quotum op door middel van extra verruiming/afschaffing. Dan zal de melkveehouderij gezonder uit het dal komen dan wanneer we blijven pappen en nathouden. In West-Duitsland hebben gemiddelde bedrijven een financiering per liter melk van rond de 0,30 per liter (3000 euro per koeplaats, ong. 50 % van de investeringskosten huisvesting + koe). In Nederland zijn we vaak meer dan 2 x het geinvesteerde kapitaal in huisvesting en koe gefinancierd (> 10.000 euro per koeplaats) ALLES DANKZIJ HET QUOTUM --> Afschaffen.

 • no-profile-image

  gert

  Verburg ziet nog toekomst op middellange en lange termijn,een aards-optimist

 • no-profile-image

  Meindert

  Nederlandse boeren worden sterk benadeeld door het quotum en dit dient dus zo snel mogelijk te verdwijnen. Liefst geen quotum meer, europees quotum zou kunnen maar dan mogen er per land geen restricties zijn en moet quotum europees verhandelbaar zijn. De Engelse koeienboeren bedanken ons op hun knietjes als wij 100 miljoen liter melkquotum van hun kopen voor 5 cent per %. Kunnen wij Nederlandse boeren de Engelse geen inkomensteun geven, krijgen ze 20.000 euro, moeten ze wel 100.000 kg quotum aan ons verkopen. (Zij krijgen quotum toch niet vol). Gerda kun je dat voor ons regelen, Europese verhandelbaarheid.

 • no-profile-image

  Mts. Feitsma

  Dit is absoluut niet de oplossing. Er is nu eenmaal teveel melk op de markt. Interventie kost alleen maar geld, je moet de oorzaak bij de BRON aanpakken!
  Dat is dus korten op het Europese quotum in plaats van verruimen. Dit kost niets en levert het meeste op. Het verhaal dat er 4% niet wordt volgemolken is en dat dat dus niet het probleem is is grote ONZIN. Het gaat om de DAADWERKELIJKE produktie in Europa en deze is juist GESTEGEN. Er wordt dus MEER geproduceerd en de vraag is afgenomen! Het gaat dus dubbel op. WE moeten naar een gereguleerd melkquoteringsysteem binnen Europa. De consument is verzekerd van een goed en veilig en verantwoord geproduceerd produkt en betaald per saldo niet meer dan bij een volledig vrije markt. De boer krijgt een eerlijke boterham. De marges van de tussenhandel zijn alleen lager.

 • no-profile-image

  Willem

  Als vele melkveebedrijven doorgroeien naar 400 koeien of meer, zien burgers de melkveehouderij nog steeds zo positief als met familiebedrijven van 60 koeien met weidegang, etc. ?Mammoetbedrijven worden gezien als vervuilend, industrieel, etc. Ook het aantal boeren is kleiner en zij hebben daardoor minder invloed op de politiek. Overname van bedrijven wordt moeilijker. Waar zit de winst voor de samenleving ?

 • no-profile-image

  de tukker oet twente

  Helemaal met je eens pieter uit tiel weg met de qoutering en gas op de plank .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.