Home

Achtergrond 874 x bekeken

Kweker Gesink oogst aardappelklonen met de hand

Hendrik Gesink raapt pootaardappelen samen met twee medewerkers op het akkerbouwbedrijf van zijn zoon Dirk in Mensingeweer in Groningen.

Gesink oogst klonen. "Het zijn er ongeveer vijfduizend. De kruisingen zijn door mij aangevraagd bij handelshuis HZPC, die de faciliteiten heeft om de knollen op te kweken uit aardappelzaad. Per kloon hebben we afgelopen voorjaar vijf knollen uitgepoot. Tussen iedere kloon poten we een aardappel die paarse knollen geeft, zodat we bij het rooien de klonen gescheiden kunnen houden." De aardappelen worden met een triller boven de grond gehaald, vertelt de kweker. "Zo voorkomen we dat de klonen gemengd raken. Daarna rapen we ze met de hand op." Foto Jan Bouwman

Een werkschip van landschapsbeheer It Fryske Gea brengt balen hooi naar de werkschuur in het Friese Eernewoude. Het hooi komt uit natuurgebieden van de Alde Feanen, die beheerd worden door It Fryske Gea. De balen hooi zijn voor het grootste deel bedoeld voor boeren uit de omgeving. Een kleiner deel blijft achter bij de werkschuur voor demonstraties. Foto Willem Wilstra

Zwitserse koeien laten zich bij het Zwitserse Interlaken fotograferen en aanraken door toeristen. Foto Jan Braakman

Bouwvakkers leggen de dakplaten op de nieuwe stal van varkenshouder Jørn Andersen uit het Deense Tønder. De 100 meter lange stal zal straks plaats bieden aan 3.000 vleesvarkens. Later wil Andersen nog een stal van 150 meter naast de nieuwe stal zetten. De stal trekt de aandacht in Denemarken omdat de mestkelder 4 nabijgelegen woningen van warmte voorziet. Dit was een eis bij het verlenen van de milieuvergunning. Onder de grond bij de stal ligt een slangenstelsel van 7,5 kilometer lang dat de lucht uit de mestkelder koelt. De warmte die bij dit proces vrijkomt verwarmt het woonhuis van Andersen. De restwarmte verkoopt hij aan drie buren die er ook hun huis mee verwarmen. Een bijkomend voordeel is dat het in de stal koeler blijft en dat de mest minder stinkt omdat er minder damp af komt. Foto Niels de Vries

Chauffeur Ron de Bekker van loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen raapt de eerstejaars plantuien op van akkerbouwer Wim Reijnierse in Emmeloord. De kwaliteit van de eerstejaars plantuien is prima, zegt directeur Foort Sandee van Heyboer. "De oogst is net begonnen. Deze plantuien zijn pas gerooid. De afnemer wil een korte tijd tussen rooien en oprapen om de kleur mooi te houden. Dan moeten de uien wel meer worden gedroogd in de opslag. We zijn ook begonnen met de oogst van zilveruitjes. De oogst van tweedejaars plantuien, die overigens niet veel worden verbouwd in Flevoland, vordert niet erg. Veel telers laten ze langer doorgroeien vanwege de zeer matige prijs." Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.