Home

Achtergrond

Kwart pootgoed in klasse verlaagd of afgekeurd

De keuringsdienst NAK heeft 22,1 procent van de percelen pootgoed in klasse verlaagd en 3,8 procent afgekeurd voor gebruik als pootaardappelen.

De verlagingen en afkeuringen zijn voor 71 procent veroorzaakt door bacterieziek (erwinia) en voor 15 procent door mozaiekvirus. In 8 procent is sprake van een combinatie van mozaiekvirus en bacterieziek.

Vorig jaar was rond deze tijd 51 procent van de percelen afgekeurd of in klasse verlaagd als gevolg van bacterieziek, 31 procent door mozaiekvirus en 8 procent had als oorzaak een combinatie van bacterieziek en virusaantasting. Tot nu toe heeft de NAK meer percelen in klasse verlaagd of afgekeurd dan vorig jaar rond deze tijd. Maar de situatie is beter dan in 2007.

Veldkeuring

De veldkeuring van het pootgoed loopt nu op zijn einde, meldt de NAK. Van 75 procent van de percelen is het loof vernietigd. Vorig jaar rond deze tijd was dat bij ongeveer 45 procent van de percelen het geval. In 2007 was ruim 60 procent van het loof vernietigd. Aangezien al veel percelen zijn gedood zal het aantal afkeuringen en verlagingen in de veldkeuring niet veel verder meer oplopen.

Hoe de gezondheid van de pootaardappelen in het buitenland is valt niet te achterhalen. Volgens commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico is Nederland het enige land waar de resultaten van de pootgoedkeuring tussentijds wordt gepubliceerd. “Nederland is zeer transparant op dit punt. In andere landen moet je maar tot na de oogst afwachten wanneer de keuringsgegevens worden gepubliceerd. Dan weet je pas achteraf hoe de keuring is verlopen.”

Fusarium

Van Hoogen is pas in Schotland geweest. “Daar hebben ze meer erwinia dan ze de laatste jaren gewend zijn. Ook in Frankrijk zijn meer klasseverlagingen dan gewoonlijk. Daar hebben ze ook last van klasseverlagingen doordat het gewas er niet goed bij staat. Sommige percelen hebben veel plantuitval door fusarium.”

Of registreer je om te kunnen reageren.