Home

Achtergrond

Kroes ontdekt problemen in medicijnensector

Merkloze medicijnen, waarop geen patent meer rust, komen te traag op de markt. Het aantal nieuwe medicijnen dat toegang krijgt tot de markt neemt af.

Dit blijkt uit een vandaag verschenen rapport over concurrentie in de farmaceutische industrie van eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie).

"De farmaceutische sector is te belangrijk voor de gezondheid en de financiën van de Europese burgers en overheden om genoegen te nemen met minder dan het beste'', aldus Kroes. Vertraging van de markttoegang kost de patiënten en belastingbetalers volgens haar a
alleen maar geld.

Nadat een octrooi is verlopen moeten patiënten meer dan zeven maanden wachten op goedkopere medicijnen. Dit zorgt voor 20 procent extra kosten voor de patiënten. Merkloze producten zijn twee jaar na toegang tot de markt gemiddeld genomen 40 procent goedkoper dan het originele medicijn.

De Europese Commissie zal het toezicht op de sector versterken om concurrentievervalsing tegen te gaan. Kroes roept de EU-lidstaten op om wetgeving aan te nemen die de opname van merkloze medicijnen bevordert. Volgens het rapport is er in de EU een gemeenschapspatent nodig en moet er een speciaal rechtssysteem komen om administratieve lasten te verminderen.

Kroes heeft de eerste formele onderzoeken naar concurrentievervalsing in de farmaciesector al aangekondigd. De Europese brancheorganisatie EFPIA kan zich vinden in het rapport van de commissie. Volgens de organisatie is de complexe regelgeving een van de grootste redenen waardoor de markttoegang voor merkloze en innovatieve medicijnen wordt vertraagd. "Wij zijn bereid nauw samen te werken met de eurocommissaris, de EU-lidstaten en het Europese Patent Bureau voor een beter patentsysteem'', aldus de directeur van EFPIA.

De organisatie prijst het Nederlandse plan uit 2008 dat de prijzenconcurrentie bevorderde en daardoor zorgde voor een prijsdaling van merkloze producten met 80 procent. Volgens EFPIA bespaarden de Nederlanders daardoor jaarlijks gemiddeld 25 euro per persoon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.