Home

Achtergrond 191 x bekeken

'Krediet komt wellicht te laat'

LTO Glaskracht vreest dat het door het landbouwminis­terie toegezegde overbruggings­krediet voor de glastuinbouw te laat komt. ”Het geld moet er voor 1 september zijn voor de tuinders, anders is het te laat”, aldus Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht.

Van Ruiten reageert op minis­ter Gerda Verburg, die gisteren toezegde een regeling voor over­bruggingskrediet in het leven te roepen voor de in malaise verke­rende glastuinbouwsector. De re­geling kan echter nog wel even op zich laten wachten, omdat toe­stemming van de Europese Com­missie vereist is, zei ze in in de Tweede Kamer over de verduur­zaming van de glastuinbouw. Hoe­veel geld ervoor beschikbaar komt, is nog onbekend.

Het overbruggingskrediet, een extra lening ter financiering van liquiditeitstekort, staat bovenaan het verlanglijstje met ondersteu­ningsmaatregelen van de sector. Verburg wil de regeling opnemen in het Borgstellingsfonds. Ze be­nadrukte dat zij de sector drie maanden geleden heeft uitgeno­digd met voorstellen hiervoor te komen. Glaskracht-voorzitter Van Ruiten laat weten dat het daarvan nog niet is gekomen, maar wel al gesprekken met ban­ken zijn gevoerd. Hij is blij dat de minister de ernst van de situatie inziet, maar benadrukt dat de maatregel waarschijnlijk te laat komt. ”Er is nu behoefte is aan geld.” De tuinbouw heeft volgens hem op dit moment een tekort van 700 miljoen euro.

LTO Glaskracht wil snel met het ministerie in overleg treden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.