Home

Achtergrond

Klink drukt kosten geneesmiddelen via huisarts

Huisartsen moeten volgend jaar 60 miljoen euro inleveren.

Een jaar later kunnen ze dit weer terugverdienen als ze goedkopere maagzuurremmers en cholesterolverlagers gaan voorschrijven. Met deze vorm van prestatiebeloning wil minister Ab Klink (Volksgezondheid) de kosten van medicijngebruik gaan drukken.

De minister heeft dat vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Klink moet snijden in de kosten voor de gezondheidszorg omdat deze sterker stijgen dan verwacht. Hij kampt met een tekort van een miljard euro. Verder hoopt hij de kosten te drukken door voor een aantal chronische ziekten de zorg meer in samenhang aan te bieden. De huisarts krijgt hierin een grote rol, waardoor patiënten minder snel bij de veel duurdere specialist belanden.

Voor een aandoening komt er één prijs voor alle zorg die een patiënt nodig heeft. Een diabetespatiënt hoeft dan niet zelf zijn zorgverleners bij elkaar te zoeken. Deze gebundelde zorg komt er voor diabetes, hartfalen, COPD (een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem) en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.