Home

Achtergrond 164 x bekeken

Klimaatscenario's KNMI blijven van kracht

Ondanks sterke veranderingen in ons klimaat blijven de bestaande klimaatscenario's van het KNMI van kracht.

Dat heeft het weerinstituut vandaag bekendgemaakt. Klimaatscenario's schetsen het toekomstige klimaat. Ze geven weer hoe temperatuur, neerslag, wind en zeeniveau kunnen veranderen. Deze draaiboeken dienen als basis voor maatregelen om de samenleving voor te bereiden op klimaatveranderingen. De overheid houdt rekening met die scenario's, bijvoorbeeld bij de aanleg van waterkeringen en riolen.

De scenario's die het KNMI in 2006 voor het toekomstige klimaat in Nederland uitbracht, zijn opnieuw doorgemeten. De klimaatveranderingen gaan sneller dan verwacht. De grote ijskappen op West-Antarctica en Groenland kalven snel af. In Nederland krijgen we zachtere winters en moeten we meer rekening gaan houden met extreme buien.

Desondanks verandert het KNMI de klimaatscenario's uit 2006 niet. Drie jaar geleden is bij het opstellen van de draaiboeken een marge ingebouwd. De huidige veranderingen vallen nog binnen deze marge.

Albert Klein Tank was als onderzoeker betrokken bij het opstellen van de nieuwe klimaatscenario's. Volgens het KNMI is Nederland sterk afhankelijk van het weer en het klimaat. "We moeten dagelijks beslissingen nemen op basis van klimaatverandering. Meer neerslag heeft bijvoorbeeld een sterk effect op de planning van onze ruimtelijke ordening'', zegt de onderzoeker. "Onze draaiboeken zijn hier een hulpmiddel voor.'' Het KNMI verwacht in 2013 opnieuw met een gemoderniseerde versie van de klimaatscenario's te komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.