Home

Achtergrond 174 x bekeken

Klijnsma wil weer WW-premie voor werknemers

Werknemers moeten volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) ,,bereid zijn een half procentje WW-premie te gaan betalen'' om daarmee extra geld op te hoesten voor de deeltijd-WW.

"Het zou goed zijn als mensen die met hun baan in relatief veilig vaarwater verkeren, de mensen die hun baan dreigen te verliezen er doorheen helpen.'' Dat zegt de PvdA-bewindsvrouw zaterdag in een interview met de Volkskrant. Klijnsma rekent voor dat wanneer werknemers weer 0,5 procent premie voor verzekering van werkloosheidsuitkeringen gaan betalen, dat algauw 350 miljoen euro opleverd. Het kabinet heeft met ingang van dit jaar de WW-premies voor werknemers verlaagd naar 0. Bij het najaarsoverleg van 2008 zegde de vakbeweging in ruil voor deze maatregel loonmatiging toe.

,,De deeltijd-WW is een uitkomst voor bedrijven in de problemen en hun werknemers. Mensen blijven aan hun bedrijf verbonden en krijgen een gedeeltelijke uitkering. Hoe betalen we dat met z'n allen?'' vraagt Klijnsma. Momenteel is haar collega op Sociale Zaken, minister Piet Hein Donner, aan het bezuinigingen op zijn begroting om extra geld vrij te maken voor de deeltijd-WW.

De Tweede Kamer had Donner gevraagd geld te zoeken voor de deeltijd-WW, omdat eind vorige maand plots bleek dat de beschikbare 375 miljoen euro al binnen drie maanden op was. Met de steun kunnen werkgevers dankzij de uitkeringen hun personeel tijdelijk minder laten werken. Zo moet voorkomen worden dat ze door de economische crisis vakkrachten moeten ontslaan, die straks bij een aantrekkende vraag nodig zijn. Donner wil het budget ophogen tot bijna een miljard euro.

Maar in de Kamer is de partij van de staatssecretaris, de PvdA, samen met coalitiegenoot ChristenUnie kritisch over waar Donner het geld vandaan wil halen. Zo wil hij 180 miljoen euro bezuinigen op re-integratie, scholing en loonkostensubsidies om werklozen aan werk te helpen. Volgens PvdA-Kamerlid Roos Vermeij hebben mensen die al langer werkloos zijn deze steun nu juist nodig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.