Home

Achtergrond 12 reacties

Ketenpartijen benieuwd naar zuivelmaatregelen

Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) en LTO Nederland zijn benieuwd naar maatregelen die het ministerie van landbouw (LNV) gaat nemen om de melkveehouders te ondersteunen.

Het ketenoverleg in de zuivelsector staat dinsdag op de agenda, maar voorlopig moeten de partijen wachten op duidelijkheid van het ministerie.

Het departement zegt dit ketenoverleg ‘alleen te willen faciliteren’. ”De oplossing moet uit de sector komen”, meldt een woordvoerder. Minister Gerda Verburg komt pas in augustus met eigen plannen.

”Brussel heeft een pakket aan maatregelen geboden waarmee de overheid de situatie voor de melkveehouders kan verbeteren”, zegt Marc Jansen, directeur consumentenzaken en kwaliteit bij het CBL. ”Wij willen horen wat LNV hiermee gaat doen.”

Ook Cees Romijn, vice-voorzitter van LTO-vakgroep rundveehouderij, is benieuwd. Al verwacht hij nog niet direct concrete plannen.

Begin juli is het eerste ketenoverleg over de zuivelcrisis gevoerd. Vertegenwoordigers van onder meer LTO Nederland, ­Dutch Dairymen Board, Nederlandse Melkveehoudersbond, CBL, Nederlandse Zuivel Organisatie en Rabobank kwamen bijeen. Zij besloten te wachten op de analyse van Europees landbouwcommissaris Fischer Boel over de zuivelmarkt. In de tussentijd konden de partijen zich voorbereiden op nieuw overleg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  voedselproducent

  Eendracht maakt macht.
  Iedere melkveehouder 5 % van de koeien eruit.
  Streven naar lagere kostprijs, verbeterde ruwvoerbenutting.
  Bezuinig op de dure "vaklitratuur
  Probeer de euribor lage rente te benutten
  Het saldo zal beter worden.

 • no-profile-image

  ekoboer

  Boeren moeten zelf het heft in handen nemen. Van winkels,fabrieken en lto hoeven we niets te verwachten.
  Boeren moeten hun oogkleppen eens afzetten en verder kijken dan hun eigen dam. Het zijn net kudde dieren als er
  1 een stal bouwd voor 300 koeien, denken ze dat ze dat allemaal moeten.
  Waar die melk heen moet denken ze niet over na.
  In de rest van het bedrijfsleven wordt bij een teruglopende vraag de productie aangepast.
  Boeren gaan bij een verminderde vraag voor 18 cent per liter quotum leasen en dan van de fabriek 21 cent beuren, en dan maar klagen dat melken geld kost.
  Alle boeren in de eu zouden hun tankmelk 1x per maand niet aan de fabriek moeten leveren maar in de put laten lopen.
  Daalt de aanvoer met 10 % ,
  boer beurt eerst 10% minder melkgeld maar 10% van niks is niks, maar altijd goedkoper dan superheffing betalen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De enige partij in dezen zijn de boeren, daar is iets mee aan de hand. De rest in de keten interesseert het niets dat de helft van de boeren stopt. Dus komen er ook geen echte oplossingen. Het gaat om te veel melk op de markt. Dus moet je zorgen dat er minder komt. Verburg kan dan afspreken hoeveel minder dit jaar. Kost geen geld en er blijven meer boeren over en nog koeien in de wei.

 • no-profile-image

  Hajo

  Je kunt beter 40 cent beuren en stabiele marktprijzen dan geen quotumkosten en 20 cent voor de melk, waar hebben we het over. Wil je werken voor de maatschappij als slaaf?

 • no-profile-image

  melk veehouder

  De grootste kosten voor de Nederlandse melkvee houderij zit in dat quotum , het lijkt me het beste om de superheffing te verlagen naar 0.05 euro . Dan stort heel die quotum markt in en is de kostprijs bij uitbreiding een stuk lager . Europees gezien wordt er toch al minder gemolken , dus het systeem werkt toch al niet meer, maar op deze wijze blijft het systeem ( waar Brussel zo trots op is ) toch nog bestaan en zijn de boeren minder de dupe .

 • no-profile-image

  boer

  ”De oplossing moet uit de sector komen”, meldt een woordvoerder. Bovendien blijkt al dat niemand behalve de boeren belang heeft bij een hogere melkprijs. Wat uit de sector zelf kan komen, is even gas terug door 5% vrijwillige quotum korting door de boeren, verburg hoeft het met de EU ministers alleen maar voor ons te regelen.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Iedereen roept maar dat er minder gemolken moet worden en hoopt dat een ander dat doet kijk eerst eens g naar die 3.5% dat er weer meer gemolken is en ga dan reageren

 • no-profile-image

  gert

  De retailers zullen wel gauw weer gaan klagen bij de NMA en Neelie,dan zijn we nog geen stap verder

 • no-profile-image

  pietje

  te veel ja veel te veel: mest, ammoniak,stank, melk,werk, regels,energieverkwisting,tijdverkwisting,milieuverpesting,landschapvervuiling, en noem maar op. het wordt tijd dat wij boeren leren om te gaan met iets te produceren waar ook vraag naar is en spaar het milieu door overproduktie te voorkomen.

 • no-profile-image

  gert

  Een boel gepraat,maar geen resultaat,het loopt allemaal stuk op de NMA ,die heeft met de retailers de boeren en tuinders in de macht,omdat ze met beperkt houdbare produkten zitten,staan die met de rug tegen de muur. Kijk eens waar de NMA nu weer mee bezig is in de tuinbouwsector ,de boer en tuinder worden de slaaf van de retailers

 • no-profile-image

  melkleveraar

  als niemand de eerste stap wil zetten naar marktevenwicht, moeten de boeren dit maar aanbieden, 5% minder melken dit quotumjaar en per april gaat de melkprijs omhoog. De zuivel is eigenlijk geen partij in deze maar een verlengstuk van de boeren( ze hoeven geen stemrecht) LNV hoeft ook geen stemrecht maar moet het uitvoeren want verburg was al tevreden met de analyse van de commissie. Een verburg handje is gauw gevuld.

 • no-profile-image

  a hamstra.

  niet verburg maar z.l.t.o moet zijn verantwoordelijkheid nemen.
  boeren niet verburg, maar jullie vakorganisatie houd jullie arm .

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.