Home

Achtergrond

Kans op snelle herbenoeming Barroso geslonken

De kans dat het Europees Parlement al deze maand stemt over een herbenoeming van José Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie lijkt vandaag flink te zijn geslonken.

De liberalen in het Europarlement voelen er volgens hun nieuwe fractievoorzitter Guy Verhofstadt niets voor zich "een tijdslimiet te laten opleggen''. Zowel de socialisten als de groenen zien deze uitspraak van de Belgische ex-premier als een signaal dat de liberalen zich bij hun kamp voegen.

"Een besluit over een nieuw mandaat voor Barroso wordt nu bijna zeker over de zomer heengetild'', aldus Judith Sargentini van GroenLinks. Sargentini wil pas over de herbenoeming beslissen als het nieuwe EU-verdrag door alle lidstaten is goedgekeurd. Dat is op zijn vroegst in het najaar het geval.

Barroso zelf sprak woensdag nog de hoop uit dat het Europees Parlement snel de knoop doorhakt. Hij wees erop dat het in het belang van de EU is al er vlug duidelijkheid komt over de nieuwe commissievoorzitter.

De Portugees werd twee weken terug door de 27 EU-leiders unaniem naar voren geschoven voor een tweede termijn. Ze droegen hem echter niet formeel voor, maar spraken alleen hun politieke steun voor hem uit. Volgens Verhofstadt moeten de EU-leiders eerst maar eens met een officiële voordracht komen. De socialistiche fractieleider Martin Schulz stoort zich aan de "onbetamelijke haast'' van de EU-leiders.

Barroso kan in het Europarlement alleen zeker zijn van steun van zijn politieke geestverwanten van de centrumrechtse Europese Volkspartij, waarvan ook het CDA deel uitmaakt. Dat is veruit de grootste fractie, maar ze vormt geen meerderheid. De socialisten en groenen voelen niets voor een herbenoeming van Barroso, die zij zien als "een loopjongen van de lidstaten''.

Barroso sprak vandaag nog de kritiek tegen dat hij een neoliberaal zou zijn. "Als ik een neoliberaal was geweest, zouden socialistische premiers als de Brit Gordon Brown me nooit voor een nieuwe termijn hebben voorgedragen'', zei hij tijdens een persconferentie in Stockholm. De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt presenteerde zich daar als de nieuwe EU-voorzitter voor de komende zes maanden. Zweden nam woensdag het stokje over van Tsjechië.
\

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.