Home

Achtergrond

Kampeerboeren niet blij met Q-koorts-advies longarts

Kampeerboeren in Noord-Brabant vinden dat longarts Kees Groot toeristen niet zomaar had mogen adviseren kampeerboerderijen met geiten te mijden vanwege Q-koorts.

Wim van de Berg, voorzitter van de Stichting Vrije Recreatie, noemt Groot "onzorgvuldig".

Kees Groot van het ziekenhuis Bernhoven in Oss, zei woensdag op een bijeenkomst van het rijksinstituut voor de volksgezondheid dat zwangere vrouwen en mensen met hartproblemen beter Brabantse kampeerboeren met geiten kunnen mijden.

Volgens Van de Berg is de aandacht voor Q-koorts overtrokken. "Het gaat om slechts een betrekkelijk klein aantal bedrijven. Je kunt geen hele provincie diskwalificeren."Een klein aantal boeren meldden Van de Berg dat ze wat last hebben van de uitspraken van Groot.

Ad Neelen houdt in het West-Brabantse Huibergen 450 geiten en heeft daarnaast een minicamping met 40 plaatsen. "We hebben 5 afzeggingen gehad. Een persoon had hartproblemen maar de rest neemt in zijn ogen het zekere voor het onzekere."

De inkomstenderving voor zijn "Costa Kabrita" (geitenkust) is onnodig, aldus Neelen. "Mijn bedrijf is zoals de meeste bedrijven niet besmet. We hebben al 12 jaar een gesloten bedrijf, doen alles met KI." In zekere zin is de kans dat iemand door een leeuw wordt opgegeten net zo groot als dat men in Huibergen Q-koorts oploopt, aldus Neelen. Gasten kunnen de geiten overigens niet aanraken en in de stal alleen zien van achter glas.

De Vereniging voor Kampeerboeren zegt dat het advies van Groot weinig effect heeft op de branche. "Bijna iedereen heeft wel een geit rondlopen, maar geen geitenhouderij", aldus een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.