Home

Achtergrond

Kamer tegen hoger tarief Kadaster

Een Kamermeerderheid wil dat een verhoging van de tarieven van het Kadaster niet doorgaat.

Een motie daarover van het CDA en de VVD kreeg in de nacht van donderdag op vrijdag de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Het kabinet wilde de tarieven juist verhogen om de financiële situatie van de verscheidene Kadaster-instellingen te garanderen.

Maar de Kamer steekt daar nu een stokje voor. "Aan de ene kant steunt het kabinet vanwege de recessie de huizenmarkt met maatregelen, en aan de andere kant verhoog je op deze manier de kosten'', stelde CDA-Kamerlid Ruud van Heugten donderdag. Hij en de VVD willen eerst weten wat het Kadaster doet aan kostenbeheersing en efficiënt werken voordat in 2010 of later de tarieven worden aangepast.

Het Kadaster registreert, beheert en verstrekt gegevens over onroerend goed. Door het inzakken van de huizenmarkt krijgt de instelling veel minder aktes, hypotheekstukken en meetopdrachten te verwerken. Daardoor is er minder vraag naar informatie uit het register.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komt de tariefverhoging op een bijzonder ongelukkig moment en is het een beloning voor inefficiënte bedrijfsvoering.

De tarieven van het Kadaster worden formeel vastgesteld door minister Jacqueline Cramer (VROM). Zij noemde in de Kamer de hogere tarieven acceptabel. Volgens de PvdA-bewindsvrouw is alles geprobeerd om de kosten te drukken. "Er zit geen rek meer in.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.