Home

Achtergrond 197 x bekeken 3 reacties

Justitie liet VWA-arts bewijs tegen slachterij vergaren

Het Openbaar Ministerie heeft in 2007 een dierenarts van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) gebruikt om bewijs van fraude te verzamelen tegen het Limburgse vleesslachterij Porkland.

De rechtbank in Middelburg heeft dat vandaag vastgesteld en bepaald dat de belangen van het bedrijf en de verdachte eigenaar en bedrijfsleider zijn geschonden. Wegens het maatschappelijk belang mag justitie de strafzaak wel doorzetten, aldus de rechter in het tussenvonnis.

Justitie stelt dat het bedrijf en de verdachten vlees van zieke of afgekeurde varkens op de markt hebben gebracht, hoewel het ongeschikt voor consumptie was. Om het structurele karakter van de verboden handelingen aan te tonen had justitie onvoldoende bewijs en besloot de officier van justitie tot inzet van de toezichthoudende arts van de VWA. De dierenarts heeft op verscheidene slachtdata heimelijk haar- en vleesmonsters genomen van afgekeurde of dode varkens en die overgedragen aan de Algemene Inspectie Dienst (AID).

De rechter oordeelt dat de dierenarts geen monsters had mogen nemen, maar deelt niet de opvatting van de advocaten van het bedrijf die zeggen dat justitie misbruik heeft gemaakt van een burgerinfiltrant. Het is nog onbekend wanneer de rechtszaak verdergaat.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  En een moordenaar of drugscrimineel gaat al vrijuit als er een komma verkeerd staat in een rapport of als er mogelijk eventueel misschien een stukje telefoongesprek afgeluisterd zou hebben kunnen worden.

  Neemt niet weg dat de slachter natuurlijk wel aangepakt moet worden als er iets niet in de haak is.

 • no-profile-image

  sapper

  Als dit waar is, dan is nederland afgezakt naar een corrupt land. Gooi een paar centen neer en koop bewijs dat er iets niet goed gaat. Overal gaat wel eens iets net niet goed en daar zijn controles voor (steekproefsgewijs).

  Maar wat ik hier lees is dat er zondebok gezocht wordt en daarna maar eens bewijs zien rond te krijgen. Stond de neus niet aan of had de verdachte zweetvoeten?

  Ik ken echter de verdere details niet...........

 • no-profile-image

  john

  iets niet in de haak. Dat is een understatement. je kunt beter zeggen iets wel aan de haak en wel afgekeurde varkens. Goed dat het buitenland dit leest. afgekeurde varkens gewoon naar de consument. Goed voor de export positie van nederland. !!

Of registreer je om te kunnen reageren.