Home

Achtergrond

Jongere laat zich niet zomaar opvoeden

Het is te makkelijk om te stellen dat ouders een kind dat problemen veroorzaakt maar weer moeten gaan opvoeden.

Het karakter van het kind drukt een steeds grotere stempel op de opvoeding naarmate de jongere ouder wordt. Een moeilijke adolescent laat zich niet zomaar bijsturen.

Dat stelt de Utrechtse hoogleraar ontwikkelingspsychologie Marcel van Aken, die samen met anderen onderzoek deed naar het effect van de persoonlijkheid van jongeren op de opvoeding. Volgens Van Aken hebben extraverte ouders met vriendelijke kinderen de meeste kans op een warme relatie.

De meeste jongeren gaan zich vanzelf steeds beter gedragen naarmate ze ouder worden. Als dat niet gebeurt, reageren de ouders vaak met steeds strengere maatregelen en strikte controle. Dat kan helemaal verkeerd gaan, als de jongere niet het karakter heeft om iets van zijn ouders aan te nemen.

,,Opvoeden is gedurende de adolescentieperiode niet zo makkelijk'', aldus Van Aken. De ouder-kindrelatie is volgens hem het best als zowel ouders als jongere openstaan voor contact en rekening willen houden met een ander. Ook hulpverleners moeten met die bevindingen rekening houden, zo meent de hoogleraar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.