Home

Achtergrond 400 x bekeken 2 reacties

Japan: investeerders in landbouwgrond principes accepteren

Ontwikkelingslanden hebben investeringen in de landbouw nodig maar moeten ook beschermd worden tegen uitbuiting.

Investeerders moeten zichzelf houden aan een principeovereenkomst. Dat stelt de Japanse premier Taro Aso bij de opening van de G8-top in Italië.

Volgens Aso is de voedselcrisis nog lang niet voorbij en zijn investeringen in productieverhoging een noodzakelijkheid. Landen met een grote bevolking maar weinig landbouwgrond, zoals China maar ook Japan zelf, hebben volgens Aso recht hun voedselzekerheid te verbeteren.

Investeringen in landbouwgrond in ontwikkelingslanden moet wat Aso betreft vooral transparant zijn. "Belangrijke belanghebbenden, inclusief lokale gemeenschappen, moeten op juiste wijze geïnformeerd zijn over plannen en consequenties. De overeenkomst moet publiek vrijgegeven worden."

Volgens Aso is het zaak dat landrechten maar ook gewone eigendomsrechten worden gerespecteerd of ingevoerd. Met name in Afrika is dit vaak niet het geval.

Aso bracht Japans eigen investeringen in de Braziliaanse regio Cerrado in herinnering. De sub-tropische, droge regio is in 30 jaar tijd getransformeerd in één van de meest productieve regio’s ter wereld.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Moet Japan nodig zeggen ,die hebben alle visgronden in en om Afrika gepacht van de de leiders en dictators in Afrika,bijna alle vis uit het Victoriameer gaat naar japan ,terwijl het westen en de VN er steeds voedselhulp moeten verstrekken,je reinste hypocrisie

  • no-profile-image

    Aso

    Wat een Aso

Of registreer je om te kunnen reageren.