Home

Achtergrond 222 x bekeken

Investeren in landbouw

De overheidssteun aan de landbouw is in de dertig, merendeels bemiddelde lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) wederom gedaald.

Die langjarige trend past in het aanhoudende streven van liberalisering. De Europese Unie doet mee met die ontwikkeling. Zij droeg in de jaren 2006 tot 2008 voor 27 procent bij in de gemiddelde landbouwinkomens. Daarmee komt Europa net uit boven het Oeso-gemiddelde. De in Parijs gevestigde organisatie haast zich te zeggen dat de afname door moet zetten. Volgens de Oeso vraagt de publieke opinie om verdere verlaging van het overheidsaandeel in landbouwinkomens. Dat moet ook om uit de huidige crisis te geraken, aldus de Oeso.

Dat is een wat al te rigide voorstelling van de vrijhandelsgezinde economenclub. Juist deze crisistijd en daaraan voorafgaand de korte prijsexplosie van landbouwproducten maakten duidelijk dat volledige marktwerking bij vooral primaire producten desastreus kan zijn.
Het initiatief van de rijkste landen (G8) om te investeren in de landbouw in arme landen in plaats van voedselhulp te bieden in tijden van nood, is daarom raadzamer. Dat voorkomt ook dat onder het mom van hulp overschotten worden gedumpt. Zorg voor een toereikende en gezonde productie is een eerste vereiste, moet ook de Oeso beseffen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.