Home

Achtergrond 435 x bekeken 3 reacties

Invallen lijken Nederlands initiatief

De invallen bij afzetpartijen in België en Nederland lijken het initiatief van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De Nederlandse en Belgische invallen bij groente- en fruitbedrijven zijn in ieder geval minitieus op elkaar afgestemd. Dat laatste zegt Karel Marchand, auditor van de Belgische Raad van Mededinging. “We zijn ook op de minuut dinsdag om negen uur bij de bedrijven binngevallen. Er zijn Belgische bedrijven actief in Nederland en andersom. Als er een week tussen zit, verdwijnt veel informatie.”

Over het initiatief van de actie is hij terughoudend. Wel zegt hij dat de Belgen kort voor de invallen op het spoor zijn gezet. “We hebben minimaal een maand nodig ter voorbereiding, maar als het moet, kan het in een week.” Het ligt voor de hand dat het initiatief uit Nederland komt. De Belgen gaan nog over tot het sturen van brieven, terwijl de Nederlandse NMa dat gelijktijdig deed.

Europese Commissie

Een actie van de Europese Comissie ligt niet voor de hand. “Een deel van de werkwijze van de sector wordt voorgeschreven door de Europese Commissie. Dat zegt niet dat de actie gecoördineerd wordt door Brussel. Het is aan ons om te bewijzen of aan de EU-regels is voldaan”, zegt Marchand.

Ook over de wijze van onderzoek is afstemming geweest. “Het is een parallel onderzoek, met min of meer dezelfde vragen.” De Belgische dienst viel drie bedrijven binnen, waaronder koepel Lava en Mechelse Veilingen. Dat betekent niet dat deze partijen hoofdverdachte zijn. “We doen een onderzoek naar de praktijken in de sector. Het is door inzet van onze capaciteit dat we niet alle bedrijven hebben bezocht.”

De afzetstructuren in België en Nederland zijn evenwel geheel verschillend. “Het kan zijn dat we andere overtredingen aantreffen dan in Nederland. We hebben wel sterke aanwijzingen om tot de inval over te gaan.” De Nederandse NMa wil over het onderzoek niets toelichten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Producent

  NMA, meteen buitenwerking stellen! Ze voert haar taak volledig verkeerd uit. Diegene die haar zakken op een onverantwoordelijke manier over de ruggen van de producenten vullen, worden buiten schot gelaten. De arme proucenten die hier tegen samen moeten spannen om nog in leven te blijven, worden door de NMA aan gepakt! De wereld op zijn kop, het lijkt wel achter het ijzergordijn praktijken!

 • no-profile-image

  gert

  Nederland weer het braafste jongentje van de klas,ook weer werkverschaffing voor ambtenaren tegen ondernemers

 • no-profile-image

  landbouwer

  Tja in wat voor land wonen we eigenlijk, een bananenrepubliek, wat een walgelijke vertoning

Of registreer je om te kunnen reageren.