Home

Achtergrond 219 x bekeken 2 reacties

'Imagoschade tuinbouw bij NMa-invallen beperkt'

Invallen en sancties van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hoeven niet tot grote imagoschade te leiden voor de bedrijven.

Dat blijkt uit een rondgang langs mededingingsadvocaten. “Dat valt best mee”, zegt een mededingingsadvocaat met eerdere ervaring in de groentesector. “Dit komt vaker voor bij bedrijven. Nu heeft het aandacht, maar het ebt wel weg. Kijk naar de garnalensector of boomkwekerij. Voor deze bedrijven in vergelijkbare branches is het 'business as usual'.”

Ook een mededingingsadvocaat uit Den Haag denkt dat de bedrijfsschade vaak meevalt. “Vaak worden bedrijfsnamen niet eens genoemd. Ze hangen natuurlijk niet aan de grote klok of ze klanten verliezen door dit soort zaken.”

Boomkwekers

Eind 2007 kregen zeven boomkwekers boetes opgelegd variërend van 20.000 euro tot een half miljoen euro. Volgens de kartelwaakhond was er sprake van een landelijk dekkende overlegstructuur met als doel zoveel mogelijk de opdrachten voor producten als bomen en heesters onderling te verdelen en het inschrijfgedrag af te stemmen. De onderzochte termijn betrof hier 6 jaar. De boetes zijn gebaseerd op de hoogte van de besmette omzet, de duur en het initiatief dat de partijen in mogelijke prijsafspraken maakten.

Beide mededingingsexperts noemen de jongste inval van de NMa bij groentebedrijven fors. “Het is stevig, 65 man voor acht locaties. Dat is acht per team. Dat zijn vaak economen en juristen of experts die digitale bestanden kunnen bekijken.” De inval is meestal wel gebaseerd op aanwijzingen. “Het is geen fishing expedition. Dit doe je niet als je niets hebt”, zegt de advocaat met ervaring in de sector.

Onzekerheid

Vast staat dat de partijen lang in onzekerheid zitten. “Als er geen overtreding wordt geconstateerd, sluit de NMa het onderzoek eerder. Dat kan nog altijd een termijn van maanden zijn. Het is niet zo dat ze volgende week zeggen: sorry, er was toch niets aan de hand.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Door zo,n inval ben je al verdacht,dan heb je al imagoschade

  • no-profile-image

    gert

    Wat een vertoning, je draait gigantische verliezen ,je moet met depet in dehand smeken om krediet en verolgens komen een stelletje overbetaalde wereldvreemden een inval bij je doen omdat ze denken dat je de markt naar je hand zet .

Of registreer je om te kunnen reageren.