Home

Achtergrond 251 x bekeken 1 reactie

ING verwacht stabilisering Euribor rente

De drie maanden Euribor rente is deze week verder gedaald van 0,97 tot 0,93 procent.

Volgens analisten zal de Euribor niet veel verder dalen. Het betreft de rente die banken aan elkaar berekenen. De Euribor geldt vaak als referentie of ijkpunt voor leenrentes van banken aan consumenten, en als graadmeter over hoe banken elkaars gezondheid inschatten. De Euribor tikte na het omvallen van de Amerikaanse bank Lehman Brothers vorig jaar nog 5,39 procent aan omdat banken elkaars gezondheid niet vertrouwden. ING Bank verwacht dat de rente nog verder daalt tot 0,90 procent, tenminste zolang de Europese Centrale Bank (ECB) de rente op het laagterecord van 1 procent handhaaft.

De Amsterdamse bank verwacht dat de ECB-rente tot 2010 op 1 procent blijft staan. De ECB laat de rente pas stijgen bij sterk economisch herstel om oververhitting van de economie te voorkomen. Voor Nederlands herstel is ten eerste buitenlands herstel nodig. Nederland is namelijk bijzonder afhankelijk van de export. Momenteel is een euro 1,42 dollar waard. In het vierde kwartaal is dit naar verwachting van analisten nog 1,35 dollar.

Voor het pond verwacht ING een stijging ten opzichte van de euro. Deze week bleek echter dat de Britse economie het laatste kwartaal met 0,8 procent is gekrompen. Dat is tweemaal zoveel als werd verwacht. Een zwakke Britse economie betekent een zwak pond waardoor producten uit het Eurogebied relatief duurder worden.

De euro kan verder stijgen wanneer positief economisch nieuws doorzet. Uit cijfers blijkt dat de maakindustrie en dienstensector in de landen die de euro als munt voeren qua omzet minder is gekrompen dan verwacht.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Audri

    Bericht van: 24 jul 2009 15:00
    "ING verwacht stabilisering Euribor rente"

    Ja, zezitten er wel vaker naast !

Of registreer je om te kunnen reageren.