Home

Achtergrond

IMF: bescheiden herstel economie in 2010

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat in 2010 de economie in de Eurozone bescheiden aantrekt.

De economie van de 16 landen die de euro voeren daalt dan met 0,3 procent, na een 4,8 procent verlies dit jaar. Toch waarschuwt het IMF voor tevredenheid: de bankensector moet worden opgeschoond. Het was een spannende week waarin een groot aantal firma's hun halfjaarcijfers of laatste kwartaalcijfers bekendmaakten. Het leverde een gemengd beeld op. Danone, 's werelds grootste maker van yoghurt, en zeer afhankelijk van de consument, rapporteerde bijvoorbeeld een veel betere omzet dan verwacht.

Chemiereus BASF, die ook gewasbeschermingsmiddelen maakt en zaaigoed ontwikkelt, moest echter voor het eerst in 16 jaar dividend schrappen. Uiteindelijk vielen de meeste cijfers mee. Het Europese consumentenvertrouwen steeg naar het hoogste niveau sinds een half jaar, terwijl de detailhandelsverkopen minder daalden dan in de laatste 11 maanden het geval was.

De Europese Commissie waarschuwt net als het IMF dat de EU-lidstaten nog een lastige periode te wachten staat, waarin de werkloosheid voorlopig oploopt. In de VS trekt de economie naar verwachting al in het derde kwartaal aan, geholpen door een flexibele arbeidsmarkt en een minder streng regime voor bedrijven die failliet gaan.

De Europese rente blijft volgens het IMF voorlopig op een laag niveau. De drie maanden Euribor rente daalde deze week van 0,927 tot 0,899 procent.

Qua wisselkoersen was het een rustige week. De dollar steeg bijna 1,5 procent in waarde ten opzichte van de euro, om aan het einde van de week toch weer te dalen. Het Britse pond won 1,73 procent op weekbasis, terwijl de Russische roebel verzwakte.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.