Home

Achtergrond 347 x bekeken 2 reacties

IGC: wereld oogst meer graan

De wereld oogst dit seizoen meer graan dan gedacht. Daardoor zijn de graanprijzen de laatste weken gedaald.

De International Grains Council (IGC) schat dat de wereld dit seizoen 2009/2010, dat 1 juli is begonnen, 1.733 miljoen ton graan oogst, exclusief rijst. Vorige maand ging het internationale markbureau nog uit van een wereldoogst van 1.715 miljoen ton. Zowel de tarwe- als de maisoogst wordt hoger ingeschat. Eerder dit jaar kampten veel landen met slechte groeiomstandigheden. Die zijn verbeterd in veel landen.

De graanoogst valt weliswaar 3,2 procent lager uit dan vorig seizoen, maar toen oogstte de wereld een recordhoeveelheid. Het IGC schat dat de wereld op 30 juni 2010 een graanvoorraad heeft van 348 miljoen ton. Vorige maand lag de prognose op 327 miljoen ton.

De betere oogstverwachtingen zetten de graanprijzen onder druk. Begin juni publiceerde het Productschap Akkerbouw een EU-maisnotering van bijna 175 euro per ton. Die ligt deze week op 144 euro. In deze periode zakt de EU-notering voor voertarwe van 156 euro naar 124 euro per ton.

Het IGC is positiever over de opbrengst omdat de groeiomstandigheden in de VS sterk zijn verbeterd. "De VS oogst daardoor veel meer mais," stelt het IGC. "Ook de tarweoogsten in India, Marokko en China vallen hoger uit dan verwacht. Dit compenseert de lagere verwachtingen voor Canada en Argentinië."

Het IGC schat dat de wereld dit seizoen ook meer graan verbruikt. Er wordt minder graan verwerkt in voer. Maar de productie van biobrandstof vergt meer graan.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jan Engwerda

    Over de kwaliteit is nog niet veel bekend. In Oekraine en Oost-Europa valt de kwaliteit tegen door regen. In Frankrijk en Duitsland lijkt het gemiddeld tot goed.

  • no-profile-image

    johnvankessel@hetnet.nl

    Is er ook iets bekend over de kwaliteit van de granen? krijgen we dit jaar goedkoop voor door mindere kwaliteit granen of is alles inzetbaar in e humane voedingindustrie?

Of registreer je om te kunnen reageren.