Home

Achtergrond 252 x bekeken

Huurteam Rotterdam effectief tegen huizenmelkers

Het Huurteam Rotterdam helpt mensen die een woning van een particulier huren in hun strijd tegen te hoge lasten.

Vorig jaar adviseerde het team 1023 keer huurders om in actie te komen tegen een te hoge huur, te hoge servicekosten of achterstallig onderhoud.

Het resultaat was een gemiddelde huurverlaging van 130 euro per maand, bleek vandaag tijdens een presentatie in het stadhuis van Rotterdam. Bij ongeveer 17 procent van het aantal onderzochte woningen kwam de huur overeen met de maximaal redelijke prijs.

Het team komt in actie op verzoek van een huurder. Het controleert de woning aan de hand van een puntensysteem. Met de uitkomst daarvan stelt het de maximaal redelijke huurprijs vast. Is die te hoog of betaalt de huurder te veel servicekosten of is er achterstallig onderhoud, dan begint het team daarover een procedure bij de huurcommissie.

Rotterdam heeft het huurteam ingesteld om een einde te maken aan woekerprijzen. Door de krapte op de woningmarkt konden verhuurders bij wijze van spreken zoveel voor een woning vragen als zij wilden. Rotterdam, waar ongeveer 55.000 particuliere huurwoningen staan, ziet deze sector als een goede aanvulling op de coörperaties.

Het Huurteam Rotterdam wil de werkzaamheden uitbreiden naar energiebesparing in de particuliere huursector. Na de zomer begint de proef 'energiezuinigheid'. Het team geeft huurders dan ook advies op dat gebied.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.