Home

Achtergrond 178 x bekeken

Hulpbudget daalt sterk door crisis

De economische crisis slaat forse gaten in het Nederlandse budget voor ontwikkelingssamenwerking.

Het hulpgeld is 0,8 procent van het nationale inkomen dat nu sterk daalt. Bekend was al dat er dit jaar bijna 400 miljoen euro minder geld voor arme landen is. Dat kan in 2010 oplopen tot een half miljard euro en verder stijgen tot 750 miljoen euro in 2012.

Dat zei minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. De bewindsman en de Kamer maken zich grote zorgen over de crisis, die de arme landen hard treft.

Tegelijk is de minister van plan de hulpgelden anders te verdelen. Hij wil meer geld steken in multilaterale organisaties als de Verenigde Naties. De Kamer is daar niet gerust op. De meeste fracties steunen de wijziging maar het is hen niet duidelijk waar deze verschuiving dan ten koste van gaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.