Home

Achtergrond 726 x bekeken 6 reacties

Hoog tijd voor asbestfonds

Asbest is schadelijker dan gedacht. de tikkende tijdbom moet onschadelijk gemaakt.

Asbest… och, dat zal zo’n vaart toch niet lopen; die stellingname is niet langer houdbaar na het nieuwe (concept)rapport van de Gezondheidsraad waar Boerderij de hand op heeft weten te leggen. Daaruit rijst een onthutsend beeld op van een uiterst kankerverwekkende stof.
Er gold altijd een maximaal toelaatbare norm van 100.000 asbestvezels per kubieke meter. Maar de Gezondheidsraad wil dat fors terugschroeven naar maximaal 1.800 asbestvezels. Waarom? Omdat het gevaar van verweerde asbestplaten in de achterliggende jaren is onderschat. Altijd is gezegd: zolang je de platen maar laat liggen, is er niets aan de hand. Onterecht, naar nu blijkt.
Het betreft nog een conceptrapport, maar de verwachting is niet dat er aan de kern veel zal veranderen. Als het definitieve rapport in het najaar aan het ministerie van Vrom wordt gepresenteerd, zal dat dan ook niet zonder gevolgen blijven. In ieder geval wordt nu al serieus gekeken of niet iedereen kan worden verplicht asbest te verwijderen.
Prima, zo’n verplichting, want de gevaren van asbest zijn te groot om niet aan te pakken. De verhalen van mensen met kanker, duidelijk gerelateerd aan asbest, spreken wat dat betreft boekdelen.
Niet prima is het als boeren door zo’n eventuele verplichting op kosten worden gejaagd. Asbest komt overigens niet alleen bij boeren voor, maar op veel meer plekken. Het is een maatschappelijk probleem. Als de keuze voor asbest destijds was gemaakt met de kennis van nu, is het op eigen kosten verwijderen van asbest nog te billijken. Maar mensen hebben er toen te goeder trouw voor gekozen. Er was totaal geen sprake van enig gezondheidsgevaar. Iedereen adviseerde asbest.
Daarom moet de overheid een asbestfonds oprichten. Hoe en door wie die met geld wordt gevuld, moet nog worden uitgezocht. Maar het is van het grootste belang om de tikkende tijdbom die asbest heet zo snel mogelijk onschadelijk te maken.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Adriaan

  Goed stuk! Boeren lijken gevaren al te lang te negeren. Als je kijkt naar de gevolgen van Asbest in de Regio Goor en je bedenkt dat verweert asbest veel vezel emissie geeft dan zou een gezond denkend mens niet vrolijk worden en ingrijpen.. Boeren doen dit echter niet ze steken hun kop in het zand en verschuilen zich achter "het valt best mee", “zolang platen mooi stil op het dak liggen is er niks aan de hand...”, “het waait wel weg” Als het echt zo gevaarlijk was dan waren er al veel meer mensen doodgegaan” Mensen word wakker!!! ASBEST IS ECHT GEVAARLIJK, in Afrika leggen ze met een stok een condoom uit hoe je jezelf tegen aids kunt beschermen. Moeten we het asbest verhaal ook op een dergelijke manier gaan uitleggen voordat het kwartje valt...?? Noot: dit zijn geen vriendelijke woorden, mijn excuus daarvoor...

 • no-profile-image

  Jos Weel

  Ik heb zelf met meezeetelioomen te maken op het buikvlies dit is nu 5 jaar terug en er is een gezwel verwijdert tot op heden is het verloop heel goed.Maar het heeft heel lang geduurt voor dat ik vergunning kreeg om mijn asbestkippen loodsen te kunnen slopen en met andermateriaal te mogen herbouwen Dus ik denk dat er bij de overheid geen idee heeft wat asbest betekend Wij hebben nu 2000 vierkante meter gesloopt Men onderschat nog te veel het asbest wat in de lucht rondzweeft

 • no-profile-image

  J. Mertens

  Geachte heer / mevrouw

  Naar aanleiding van uw artikel met betrekking tot asbest in Boerderij van 14-07-2009 (nr. 41)
  de volgende opmerking.

  * De door u genoemde 35 m² grens m.b.t. zelfverwijdering van asbestgolfplaten is niet meer
  van toepassing.
  * Tijdens de asbestinventarisatie wordt door het inventariserend bureau de risocoklasse
  vastgesteld door middel van het door de Stichting Certifcatie Asbest (SCA) online
  beschikbaar gestelde programma SMA-rt.

  Asbestverwijderen door een particulier is uitsluitend nog toegestaan onder de hierna genoemde voorwaarden:

  a) Alle onder risicoklasse 1 gerangschikte materialen mogen door een niet SC-530 gecertificeerd bedrijf worden verwijderd, deze dient echter te voldoen aan de in het Arbobesluit gestelde richtlijnen.
  b) Onder risicoklasse 2 en 3 gerangschikte materialen moeten altijd door een SC-530 gecertificeerd bedrijf worden verwijderd.

  In feite komt het hierop neer dat uitsluitend nog losse asbestcement golfplaten, en overige losse delen (mits hechtgebonden) door een particulier mogen worden afgevoerd in de juiste verpakking.
  Geschroefde abc. golfplaten vallen hier niet onder.


  Met vriendelijke groet,

  Grondvitaal BV. te Putten
  (zie onze website www.grondvitaal.nl)

 • no-profile-image

  riekus

  Asbest, wie kent niet de gevaren ervan.
  Ja herkennen wel maar erkennen niet.
  Vele, ja zeer vele kilometers zijn er mee gelegd.
  Het gevaar er van inzien wil men kennelijk niet.
  Zeer vele m2 boeren schuren zijn ermee gelegd en evenzovel m2 zijn in de grond verdwenen als erfverharding.Maar wat als men ermee word geconfronteerd. Als het vreselijke nieuws tot je komt dat je vrouw asbestslachtoffer is geworden en geen,ja totaal geen hoop op leven meer heeft.Er is destijds niet gewaarschuwd voor het gevaar ervan, zodat het ergtse na 30 jaren kon gebeuren. Lekker goedkoop en lekker snel een schuur dichtleggen, maar waarschuwen voor gevaar homaar. Al jaren strijd ik voor een sanering van al dit bouwmateriaal en zal blijven strijden.
  De kennis waar u als hoofdredacteur over schrijft was er wel, maar men wilde het niet gebruiken. Laat de overheid nu met de economische ressesie met een oplossing komen om asbesthoudende platen te vervangen.
  Twee vliegen in een klap WERKGELEGENHEID EN EN GEZONDER MILLIEU. ASBEST HET IS EN BLIJFT GEVAARLIJK.

 • no-profile-image

  H.E.A.Dorhout Mees - Barnaart

  Wij moeten er niet aan denken wat de kosten zouden zijn bij een eventuele verplichting voor het verwijderen van alle asbest. We moeten niet vergeten dat
  wij in de jaren 60 door de verzekering verplicht werden om in de schuur en in de verwarmingsruimten asbestplafonds te laten plaatsen vanwege eventueel brandgevaar. Vervolgens zijn we in premie flink omhoog gegaan en nu kunnen we weer bloeden om het te laten verwijderen! Dit wilde ik even kwijt. Met vr groet, H.E.A. Dorhout Mees

 • no-profile-image

  Adriaan Burgraaf

  Beste H.E.A. Mees,

  Wat zijn uw uitgangspunten in het leven?
  Liever levens/families verzieken met asbestvezels dan een flinke duit investeren en die troep eindelijk eens opruimen. Begrijpt u de strekking van het verhaal wel? We leven inmiddels in het jaar 2009 die platen van u zijn allang afgeschreven.. Ik vind u argument weer eens eentje die past in het rijtje fantastische ” smoesjes”. U ontkent het probleem, of hebt slechts financiële drijfveren in het leven..

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.