Home

Achtergrond 6 reacties

'Hogere keuringskosten benadelen vleeskuikensector'

De Nederlandse keuringstarieven voor pluimvee zijn op dit moment veel hoger dan in concurrerende landen, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Die hoge keuringstarieven verhogen de kostprijs van de Nederlandse vleeskuikensector ten opzichte van concurrenten. Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) maakt daarom bezwaar tegen een verdere verhoging van de keuringstarieven van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Uit onderzoek van het LEI in opdracht van het PPE blijft dat de uurtarieven van keuringsartsen voor pluimvee flink verschillen tussen de verschillende landen in Noordwest-Europa. Zo ligt het uurtarief van een Duitse dierenarts op 38 euro per uur. In het Verenigd Koninkrijk rekent een dierenarts 44 euro per uur, terwijl het keuringstarief voor een VWA-inspecteur op dit moment op bijna 90 euro per uur ligt.

Verenigd Koninkrijik

De keuringskosten voor vleeskuikens zijn in het Verenigd Koninkrijk het laagst met 96 cent. In België liggen die kosten op € 1,20 per 100 vleeskuikens. Duitsers betalen € 1,54 tot € 1,69 per 100 vleeskuikens aan keuringskosten. Nederland spant de kroon met een kostenpost van € 1,87 tot € 2,02 per 100 vleeskuikens.

Bij een verhoging van het tarief van een VWA-inspecteur met € 8,32 naar € 97,80 per uur, zoals het ministerie van landbouw voorstelt, nemen de verschillen in keuringskosten met buitenlandse pluimveeslachterijen toe volgens het PPE. Dat benadeelt de concurrentiepositie van de Nederlandse pluimveevleessector nog meer volgens het schap.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  watisslim

  Brrr, het gaat om 2 cent per kuiken, waar praten we over?

 • no-profile-image

  jan

  de keuringskosten kunnen nooit hoog genoeg zijn!!

 • no-profile-image

  Dirk

  € 2,02 per kuiken betekend met een bandsnelheid van 9000 kuikens per uur een tarief van € 18.000,- per uur??????
  Dat kan niet kloppen. Redaktie, graag de juiste cijfers! Dit zal wel per 100 vleeskuikens zijn.
  Zelfs dat is teveel.

 • no-profile-image

  willian

  wel verhoging van kosten maar het goedkeuren van ort ( wat niet schadelijk is voor de volksgezondheid ) wat ze in onze buren wel doen laten ze hier achter wegen dit is maar met een woord te beschrijven : zakkenvullers

 • no-profile-image

  Dirk

  Precies. Gewoon op de verpakking vermelden dat wegens gestegen keurkosten de prijs met 10 cent wordt verhoogd. 2 cent voor de winkel, 2 cent voor de retail, 2 cent voor de slachter, 2 cent voor de vwa en 2 cent voor de boer.
  Ieder nadeel KAN zijn voordeel hebben!!!

 • no-profile-image

  Derk Klein Kranenberg

  De keuringsbedragen gelden inderdaad per 100 vleeskuikens.
  Groeten, Derk Klein Kranenberg

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.