Home

Achtergrond 206 x bekeken

Historische vliegtuigen blijven aan de grond

De historische vlucht van Calais naar Dover met de Blériot XI is gisteren niet doorgegaan.

De harde wind maakte de vlucht van Zwollenaar Henk van Hoorn in het zelfgebouwde toestel onmogelijk. Ook drie andere Blériots bleven aan de grond. Precies honderd jaar geleden vloog de Fransman Louis Blériot als eerste het Kanaal over met een zelfgebouwd vliegtuigje.

Voor Van Hoorn viel een droom in duigen en hij baalde daar stevig van. "Om half negen 's morgens hadden we kunnen starten, maar toen kregen we geen toestemming.'' Franse toestellen mochten wel vertrekken en dat irriteerde de Nederlander. "Laten we zeggen dat de Fransen wat meer geluk hadden dan wij.''

De Blériot met Van Hoorn had gisteravond om zes uur moeten vertrekken voor de vlucht van Dover naar Calais, maar toen was de wind te hard. Er is nog overwogen om het toestel op de ferry naar Dover te zetten en zondag aan het vliegfeest deel te nemen. De weersverwachtingen waren zodanig dat daarvan werd afgezien. Van Hoorn vertrekt vandaag richting Nederland, maar zal met de Blériot volgende maand weer het luchtruim kiezen op verschillende airshows.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.