Home

Achtergrond 170 x bekeken 1 reactie

Harde zelfkritiek over verkiezingsnederlaag PvdA

”Veel, zo niet alles, ging fout in de campagne.” Dat is de belangrijkste conclusie van een PvdA-werkgroep die de afgelopen weken de campagne van de PvdA in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 4 juni onderzocht.

De partij zag bij die verkiezingen de helft van haar kiezers weglopen en verloor vier van de zeven zetels in het Europarlement. Het dramatische verlies werd vervolgens onderzocht door een werkgroep onder leiding van staatssecretaris Sharon Dijksma.

Die concludeert nu dat het aan zo ongeveer alles ontbrak in de campagne. Aan een heldere boodschap, aan de juiste strategie, aan een gevoel van urgentie, aan een goede en tijdige voorbereiding, aan geld, aan politieke sturing en vooral aan overtuiging. ”We voerden campagne met de handrem erop”, aldus Dijksma en haar werkgroep.

Er is ook nog meer algemene kritiek die de partijtop zich heel snel ter harte moet nemen om van de gemeenteraadsverkiezingen volgend voorjaar wel een succes te maken. Zo is de fractie in de Tweede Kamer te onzichtbaar en is de PvdA te veel een bestuurderspartij en te weinig een ideeënpartij. Ook moeten graaiers binnen de partij maar ophoepelen. PvdA-leden die in de publieke sector meer willen verdienen dan het salaris van de premier, zoeken maar een andere partij, aldus het rapport.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Zelfreflectie was nooit een sterk punt bij de PvdA,maar dit is wel een harde en juiste conclusie,blijkbaar is de tijd van salonsocialisten voorbij

Of registreer je om te kunnen reageren.