Home

Achtergrond

Handelsbedrijf stapt in teelt

Handelsbedrijf Smeding uit Sint Annaparochie heeft de kassen van een failliet paprika- en komkommerbedrijf in Wier gekocht.

Daarmee zet de trend van integratie tussen handel en teelt door. Het glasbedrijf van de broers Harmen Jacob en Geert Schiphorst werd zes weken geleden failliet verklaard. Voor Smeding betekent de overname een eerste stap in de teelt, een vorm van achterwaartse integratie waarbij handel in teelt stapt. "Het is best bijzonder, je zag dat telers van Versdirect.nl de handelsbedrijven overnamen. Dit is vergelijkbaar", zegt een woordvoerder van Smeding.

Het teeltbedrijf was nog geen leverancier van groente aan Smeding. "Het is niet onze ambitie om grootschalig in de teelt te stappen. We willen het gebruiken om te experimenteren met vraaggestuurde teelt. Nu is de productie vaak aanbodgestuurd."

Smeding wil een belangrijk deel van de eigen productbehoefte in Wier produceren. "Als we jaarlijks 2 miljoen komkommers nodig hebben, planten we er voor 1,9 miljoen. De rest van de kassen willen we gebruiken om te experimenteren met nieuwe producten. Als die proef slaagt, willen we telers die onder contract voor ons laten telen."

Smeding heeft een vast afzetlijn naar twee supermarktketens. "We weten daardoor wat we moeten produceren." Op korte termijn wil Smeding in contact met zaadfirma’s over aantrekkelijke nieuwe producten.

Het bedrijf in Wier bestaat uit 3 hectare glas, waarvan 1,5 hectare betrekkelijk nieuw is. De broers en hun 3 werknemers treden in dienst als bedrijfsleiders. Smeding levert groenten en fruit aan supermarkten en horecabedrijven. Bij de onderneming werken 250 mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.