Home

Achtergrond 294 x bekeken

Handel in lelies dramatisch

De handel in lelies kan helaas in één woord samengevat worden: dramatisch.

Kijkend naar de bloemenhandel geldt dat overigens niet alleen voor lelies, want voor nagenoeg alle andere snijbloemen geldt dat de prijsvorming onder druk staat en in veel gevallen de kostprijs niet of nauwelijks wordt gedekt. Bij de lelies geldt dan ook nog dat de aanvoer minder omvangrijk is dan vorig jaar en de prijs desondanks onder druk staan. De slechte prijs vertaalt zich ook in de handel voor de droogverkoop voor volgend jaar.

Met uitzondering van de groep Oriëntals en O.T. Hybriden in het sortiment dat voor het verre oosten is bedoeld en dan met name landen als Taiwan en Korea. Ook China speelt een rol, doch daar wil men nog wel eens phytosanitaire belemmeringen opwerpen die de handel uiteraard niet ten goede komen.

Wat betreft de krimp van 20 procent die in het lelie areaal wordt verwacht, kan worden gesteld dat dit een hele prestatie van het vak is, maar dat in de huidige markt toch niet genoeg zal blijken te zijn. Binnen een week of twee zal de lelie-statistiek uitkomen en zijn de werkelijke areaalcijfers bekend. Al met al is de situatie nog altijd zorgelijk met zoals gezegd enkele uitzonderingen. Wat dat laatste betreft is er nog altijd vraag naar soorten die voor het verre oosten te gebruiken zijn en is het sortiment van oogst 2008 inmiddels nagenoeg geheel van de markt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.