Home

Achtergrond 1 reactie

'Hagelnet binnen vijf jaar standaard in fruitteelt'

Hagelnetten worden binnen vijf jaar standaard in de fruitteelt.

Dat verwacht Ruud Drost van Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) een dochter van Rijnvallei Plantaardig. Volgens Drost biedt een hagelnet de komende jaren het beste perspectief. Wat betreft kosten en baten komt een hagelnet het beste uit de bus vergeleken met een hagelschadeverzekering en een anti-hagelkanon.

”Verzekeren wordt steeds duurder en van het hagelkanon staat nog steeds niet vast of het werkt. Dat maakt gemeenten terughoudend met het verschaffen van een vergunning”, aldus Drost.

Voor telers wordt de druk om gaaf fruit af te leveren steeds hoger, zegt Drost. ”Dat geldt zeker voor de clubrassen.” Niet voor niets doet Fruitmasters al drie jaar onderzoek naar het effect van netten op de kwaliteit en productie. Volgens Drost is bekend dat een net 10 procent minder lichtinval geeft, ”maar je kunt dan gewoon wat later plukken”.

Hagelnetten zijn vooral voor appeltelers van belang. Peren zijn over het algemeen beter bestand tegen hagel.

Administrator

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.